Магазин

"Ер Србија" добила прву жену капетана у АТР флоти

У пилотској кабини националне авио-компаније "Ер Србије" на позицијама капетана и копилота све чешће се налазе жене. Српски авио превозник у својим редовима пре пар дана је добио и жену капетана у АТР флоти Вању Марчету, а такође, Нита Ракић је успешно завршила вишемесечну обуку и постала капетан широкотрупног авиона ербас.
"Ер Србија" добила прву жену капетана у АТР флоти© Инстаграм/airserbia

Вања Марчета (32), прва је жена капетан у АТР флоти "Ер Србије" и уједно први пилот која је то звање стекла у оквиру српске националне авио-компаније.

Каријеру у "Ер Србији" започела 2016. године као копилот на авиону типа "боинг 737-300", а од 2022. године налазила се на позицији копилота. Ствари су се значајно променила за Вању и од 9. јула 2024. године стекла је звање капетана у флоти.

Први лет на новој позицији Марчета је обавила јуче на рути између Београда и Будимпеште, пише на званичном Инстаграм профилу Ер Србије".

"Именовање у звање капетана је прекретница у животу сваког пилота, сматра се круном каријере и остварењем животног сна. Велика ми је част што сам капетаница управо српске националне авио-компаније. На новој позицији наставићу да с љубављу обављам свој посао, да водим рачуна о свим аспектима пилотске професије, авионима којима управљам, о колегиницама и колегама из посаде, као и путницима 'Ер Србије'", рекла је Вања Марчета, а преносе домаћи медији.

Имамо још женских капетана

Српски национални авио превозник има жена пилота, а недавно је и Нита Ракић је успешно завршила вишемесечну обуку и постала капетан широкотрупног авиона ербас А330-200. Тиме је постала прва жена капетан у дуголинијском саобраћају Ер Србије, након што је до сада управљала авионима из породице ербас А320.

Ова вест је обрадовала многе, те су на мрежама поздрављали капетанице, честитали и наравно упућивали "Велико браво".

image