Магазин

Навијачка страст: Гледање спортских догађаја побољшава квалитет живота, кажу научници

Велика радост, разочарење, стрес и бројне друге интензивне емоције могу описати искуство гледања спорта. Срећом, генерални утицај навијања за омиљени тим је врло позитиван, сматрају научници. Људи који гледају спорт доживљавају веће благостање од оних који то не чине, што је вероватно повезано са друштвеним аспектима ове активности. Дакле, уживајте у гледању фудбала, кошарке, одбојке или у Олимпијским играма - могу вам побољшати квалитет живота!
Навијачка страст: Гледање спортских догађаја побољшава квалитет живота, кажу научници© Freepik/gpointstudio

У ваздуху је еуфорија, долазе и тренуци очаја, влада узбуђење, грљење када тим за који навијате победи... Осим што је гледање спорта са пријатељима и породицом забавно, заправо многима може бити од помоћи када је у питању ментално здравље.

Ојачан осећај заједништва са сваким постигнутим поеном

Једна велика студија у Уједињеном Краљевству прошле године је показала да су они који су присуствовали спортском догађају уживо задовољнији својим животом, осећају да им је живот вреднији и да су мање усамљени од људи који нису.

Ови налази се поклапају са другим студијама, које су откриле да људи који уживо гледају спорт најмање једном годишње имају мање симптома депресије од оних који то не чине.

Не можете да присуствујете догађају уживо? Не брините - гледање спорта на телевизији и онлајн такође може бити добро за ваше благостање.

Истраживања су показала да су људи који гледају спорт на овај начин такође били мање депресивни од оних који нису, а симптоми депресије су још мање вероватни код оних који су све чешће пратили спорт. Сви ови налази су у корелацији, што значи да не можемо бити сигурни који фактор утиче на други или да ли на оба може утицати неки спољни фактор (попут богатства или броја пријатеља).

Међутим, теорија социјалног идентитета и истраживања мозга говоре нам да би гледање спорта могло да буде примарни узрок који подстиче добробити, а не други могући фактори.

Позитиван ефекат гледања спорта је вероватно у друштвеном идентитету, који се формира кроз ове врсте активности.

Када са групом људи "делимо" емоције, посебно ако се снажно идентификујемо са спортским тимом који гледамо, вероватније је да ћемо осећати емоционалну подршку својих "колега навијача", што повећава задовољство животом.

Кроз овај заједнички идентитет, делимо друштвене и емоционалне користи од успеха тима за који навијамо. Међутим, када наш тим изгуби, већа је вероватноћа да ћемо се као група емоционално дистанцирати од нашег тима, да бисмо се заштитили од негативних друштвених и психолошких последица.

Улога друштвених процеса који повезују спортско гледање и благостање је такође демонстрирана у једној јапанској студији која је користила снимање мозга. Откривено је да су области мозга повезане са психолошким наградама (добар осећај) биле активније када су учесници гледали популарни спорт, попут бејзбола, него мање популаран спорт, као што је голф.

Дакле, друштвене користи од гледања спорта нису нужно ограничене на одласке на догађаје уживо са пријатељима и породицом, преноси "Сајенс алерт".

Можемо уживати у осећају заједништва који пружају наши омиљени спортисти, било да гледамо спорт лично или из удобности сопственог дома, а такође можемо уживати и у психолошким предностима.

image