Магазин

Посао и врућине - како "изгурати" радни дан кад су високе температуре

Врућина утиче на сваки аспект живота - због ње слабије једемо, ремети нам се сан, а такође одлазак на посао и рад не заобилазе ови екстремни услови. Само путовање на посао градским превозом или колима, као и одлазак са истог после 17 часова су "удари" на организам, па како да се припремимо да бисмо топлоту лакше поднели, посебно ако морамо из неког разлога бар на кратко да боравимо напољу током дана?
Посао и врућине - како "изгурати" радни дан кад су високе температуре© @pvproductions/freepik

Ником се не мили да ради на високим температурама и претешко је људима који због природе свог посла сада раде на отвореном, као што је зидарима, туристичким водичима, трговцима, докторима и медицинским радницима хитне помоћи. Чак и да само "тркнемо" до банке у току радног времена, није једноставно, те је неопходно преузети превентивне мере како бисмо бар колико-толико олакшали себи живот и посао.

Када се обавља посао на врућини, важно је да се разумеју сигнали које тело шаље, а који су повезани са топлотом. Симптоми топлотне исцрпљености укључују:

  • грчевe у мишићима
  • зајапурено лице
  • осећај умора
  • вртоглавица
  • прекомерно знојење

Знаци топлотног удара, дакле следећа фаза након исцрпљености, одражава се тако што се:

  • мало или скоро да се не знојимо
  • убрзани пулс
  • конфузија
  • немогућност правилног говора
  • телесне температуре изнад просека

Шта да урадимо да будемо што безбеднији на високим температурама

Ако не морамо да носимо одређену униформу или заштитну опрему на послу, препорука је да се носи светла одећа - бела, сива, она у пастелним бојама уместо црне или тамноплаве. Лагана одећа од природних материјама, као што су памук, лан, свила су одличан избор, а шешири и качкети су обавезни.

Доста течности пре и за време посла

Треба се побринути да попијемо доста воде пре него што започнемо свој радни дан, јер ће то осигурати да смо довољно хидрирани да се прилагодимо врућини. Хладне лимунаде, свеже цеђени се подразумевају. Избегавати кафу и газирана пића, јер доводе до дехидратације, што је веома опасно.

Крема за сунчање

Неизбежна је ако излазимо напоље, а посебно у ситуацијама када радимо на отвореном. Она је важан аспект топлотне сигурности и укључује спречавање екстензивног излагања и опекотина од сунца.

По могућству радити у хладу

Када радимо на врућини, важно је да ограничимо време проведено на сунцу колико год можемо. Сваки моменат је битан, те је важно да се склањамо од сунца кад год је могуће.

Хладни пешкири

Хладне крпе или пешкири око врата помажу да се одржи телесна темература и пружи бар тренутно олакшање. Није лоше понети више комада, одложити у фрижидеру и по потреби користити.

Јести лагана јела 

Када радимо у врућим условима, корисно је често јести лагане оброке како бисмо одржали ниво енергије док се уздржавамо од нелагодности или болова у стомаку. Добре опције укључују храну са високим садржајем хранљивих материја, дакле воће и поврће.

Управљати темпом

Када радимо по топлом времену, корисно је да имамо темпо како бисмо одржавали сличан ниво енергије током радног дана. Неопходно је да покушамо да радимо уједначеним темпом током дана - започети активности полако и правиту паузе када је потребно.

Одмор у климатизованим просторијама

Важно је да се одмарамо у климатизованим просторима што је могуће чешће како бистмо осигурали да се тело охлади пре него што се вратимо на посао. Ово може укључивати климатизовану продавницу, ресторан или пословну зграду. Седење у климатизованом аутомобилу је још једна добра опција ако у околини у којој радимо нема зграда.

Уколико је могуће, кориговати радно време

Ако водимо сопствени бизнис, можемо да покушамо да закажемо радне активности за јутра и вечери. На овај начин избегавамо рад током најтоплијег дана. Такође, уколико радимо за неку фирму, ово треба предложити свом менаџеру да види да ли је могуће променити распоред рада.

После посла неопходно је да се одморимо у климатизованим просторијама и то значи да се уздржавамо од додатних активности на отвореном како бисмо свом телу дали времена да се правилно охлади.

image