Магазин

Путер из лабораторије на дохват руке: Бил Гејтс каже да је "укус као прави"

Да ли бисте пробали маслац који је настао у лабараторију и који није направљен од млека како смо навикли? Једна стартап компанија из Калифорније истиче да су разрадили сложен процес који искључује потребу за млеком, односно животињама и да је алтернативни укус тог путера једнако добар. И Бил Гејтс који финансира поменути стартап тврди да има укус као прави.
Путер из лабораторије на дохват руке: Бил Гејтс каже да је "укус као прави"© Sorin Gheorghita/unsplash

Све смо ближи и све су доступнији прехрамбени производи који настају у лабараторијама, а недовно је најављена нова алтернатива путера која је направљена без млека. Наиме, стартап компанија "Сејвор", са финансијском подршком Била Гејтса, експериментише са прављењем безмлечних алтернатива сладоледа, сира и млека користећи термохемијски процес који омогућава формирање молекула масти и прављење њихових ланаца од угљен-диоксида, водоника и кисеоника. 

Смањивање потрошње меса и млечних производа један је од кључних начина како човечанство може да смањи негативни утицај на животну средину, пошто је сточарство један од најзначајнијих извора гасова са ефектом стаклене баште, пише Гардијан. Из "Сејвора" кажу да ће њихови производи имати знатно мањи угљенични отисак у односу на оне животињског порекла.

"Тренутно смо у предкомерцијалној фази и радимо на добијању дозвола како бисмо могли да продајемо свој путер. Не очекујемо да ћемо моћи да напредујемо са било каквом продајом све до 2025. године", каже извршна директорка Катлин Александар.

Алтернативе месу и млечним производима су већ познате, али је код многих највећи проблем - укус. Такође се поставља питање да ли ће купци прихватити такве синтетичке масти и да ли ће људи да одустану од својих омиљених млечних и месних производа ради експерименталније хране. То може представљати изазов.

Гејтс поздравља да се пробају лабараторијски направљене масти - одличног су укуса

У свом блогу "Гејтс нотс", Бил наводи да је идеја преласка на лабораторијски направљене масти и уља испрва чудна.

"Потенцијал тог преласка, међутим, у смањивању нашег угљеничног отиска је огроман. Искоришавање доказаних технологија и процеса можемо то да постигнемо. Нови процес не ослобађа гасове са ефектом стаклене баште, не користи пољопривредно земљиште, а потрошња воде је хиљаду пута мања од традиционалног сточарства. Најважније, заиста је доброг укуса, као прави, јер хемијски јесте", пише Гејтс.

Према подацима УН, сточарство генерише 14,5 одсто укупних емисија гасова са ефектом стаклене баште.

image