Магазин

"Заслужују златне медаље": Олимпијске униформе Монголије задивиле цео свет

Овогодишње олимпијске модне колекције земаља су једна од главних тема на друштвеним мрежама ових недеља, али убедљиво највише пажње и позитивних реакција је добила модна колекција Монголије. Запала је за око и једном од најбољих спринтера свих времена, Маклу Џонсону који је изјавио да Монголија треба да добије златну медаљу за најлепшу униформу. По чему се униформе ове земље разликују од других и зашто се јавности толико допадају?
"Заслужују златне медаље": Олимпијске униформе Монголије задивиле цео свет© Michel&Amazonka

Овогодишњи спектар олимпијских униформи је широк - неке земље су се ослониле на класичан, спортски стил, друге су комбиновале елегантне силуете уз боје застава... Међутим, највише похвала су добили модни комади Монголије, који представљају комбинацију савремених и традиционалних мотива.

Дизајнирана од стране монголског модног бренда "Michel&Amazonka", 32 спортиста ове земље ће носити ову колекцију током церемоније отварања и затварања Игара у француској престоници.

Названи "мешавином лепоте и традиције", униформа укључује олимпијске и националне симболе, укључујући олимпијску бакљу и олимпијски амблем 2024. године, а форма модела је инспирисана традиционалном монголском ношњом. Ови дизајнерски избори су названи "мешавином лепоте и традиције".

Представе сунца, месеца и Гуа-Марала - "лепе срне" у монголској митологији - извезене су златним концем на униформама. Сложени дизајни ће улепшати широке хаљине, прслуке и шешире у облику конуса са 32 шава, симболизујући јединство 32 племена, као и монголске чизме ("Гутале"), направљене са подигнутим прстима. Жене ће имати минђуше и ташне као аксесоаре.

Бивши олимпијац и четвороструки освајач златне медаље Мајкл Џонсон огласио се на друштвеним мрежама да похвали одећу тима Монголије.

"Ово је оно што треба да ради Версаће, Луј Витон или други велики брендови", рекао је један корисник друштвених медија.

"Где могу да набавим ову одећу?", "Овако треба да се представи нечија земља, заиста су лепе" су само неки од стотине позитивних коментара на платформи Икс.

Корисници интернета су похвалили Монголију што је одобрила задивљујуће униформе, а неки су толико импресионирани да сматрају да су униформе многих других земаља некреативне и неинспиративне у поређењу са овим.

Ово може бити прави доказ да, када је у питању представљање националног поноса, традиционални мотиви увек могу бити добар избор. Осим што су визуелно привлачни, наглашавају различитости бројних држава широм света, тако да свака може да истакне оно најлепше што њихова земља има да понуди.

Међутим, одећа, која је дужине од главе до пете, добила је и неколико критика због непрактичности на летњој врућини. Паришка врућина, која ће се кретати од 15 до 25 степени Целзијуса током Игара, може да буде изазов за спортисте који ће је носити.

Ипак, овај недостатак није био довољан да пригуши огроман ентузијазам и задивљење униформама.

 

image