Магазин

Летите авионом? Ово је идеално време доласка на аеродром по савету стручњака

Опште, неписано правило каже да би на аеродром требало да стигнемо 2 сата пред лет. Међутим, постоје ситуације када оно не важи.
Летите авионом? Ово је идеално време доласка на аеродром по савету стручњака© Canva / AzmanJaka

На дан путовања наше мисли су расуте на све стране. Да ли је све спаковано? Где су документа? Коме остављамо кључ од стана да залива цвеће? Чиме ићи до аеродрома и када? На последње питање одговор су дали стручњаци америчке Транспортне и безбедносне администрације (ТСА), који су детаљно анализирали време задржавања скоро 3 милиона путника на аеродромима широм земље. Наравно, све ово су само препоруке, али - могу бити врло корисне.

У стандардним условима на аеродром је потребно стићи 90 минута пре полетања авиона

Уместо пређашњих 120 минута, односно 2 сата, сада је на аеродром довољно стићи 90 минута, односно сат и по времена пре лета. Према подацима ТСА, око 99 процената путника проведе само 30 минута (а некада и мање) на свим безбедносним проверама које се подразумевају. Зато уколико путујете само са ручним пртљагом, 90 минута је и више него довољно и нема потребе да аеродром долазити раније.

Уколико летите са великог аеродрома додајте 20 минута

Уколико путујете са неке познате туристичке дестинације или из великог града у коме се налази прометан аеродром, на "стандардних" 90 минута треба додати још око 20. Велики терминали, непознат распоред и море других путника успориће и чекирање на лет и пасошку контролу, нарочито уколико путујете са пртљагом који је потребно да предате. Зато се постарајте да 110 минута пре лета стигнете на аеродром.

Ако путујете у пику сезоне додајте 30 минута

У самом јеку летње сезоне, због гужви на аеродромима, потрудите се да бирате што раније поласке, односно прве јутарње летове, јер у "глуво доба" на аеродрому има најмање људи. Уједно, покушајте да избегнете летове викендом. Уколико је ваш лет током дана, рачунајте да у овом периоду на аеродром треба да стигнете најмање 2 сата пре лета, преноси Њујорк Пост.

Летите са кућним љубимцем? Додајте најмање 40-ак минута

Процес чекирања на лет са кућним љубимцем је захтевнији од обичног чекирања, те одузима и више времена због провере све неопходне папирологије. Зато на оних 90 минута који су уобичајени додајте још око 40 - 45 минута како не бисте закаснили на лет. Исто правило важи и уколико путујете са вангабаритним пртљагом , попут музичких инструмената, палица за голф и слично.

Ако летите са малом децом - на стандардних 90 минута додајте још 60

Путовање са малом децом је много захтевније од обичног путовања и самим тим захтева неупоредиво више времена. Малишани ће увек желети да застану, погледају све око себе, отрчаће лево, десно, опет лево и тако у недоглед. Како не бисте били "у шкрипцу" са временом и под притиском, планирајте да на аеродром стигнете најмање 150 минута пре полетања авиона. 

image