Магазин

Алкохол, сунчање и пливање никако не иду заједно: Стручњаци упозоравају на низ опасности

Можда једно или два алкохолна пића не звуче страшно, али у комбинацији са сунцем које пржи, ужареним песком или плочицама око базена и леденом водом, итекако могу постати опасна.
Алкохол, сунчање и пливање никако не иду заједно: Стручњаци упозоравају на низ опасности© Canva / Jacob Lund

За многе, идеално летовање подразумева уживање на обали мора, поред реке или базена. Често овакав одмор укључује и конзумацију алкохолних напитака, било да је у питању ледено пиво, неки егзотичан коктел или шампањац. Иако је забава можда и боља након пића или два, последице оваквог опуштања могу бити веома лоше, па чак и фаталне.

Због превише алкохола организам ће брже дехидрирати

Дехидратација је један од највећих проблема током летњег периода, будући да се на високим температурама сви ми знојимо много више него иначе. Када томе придодамо и конзумацију алкохола (а нарочито прекомерну), који сам по себи има својства диуретика и подстиче мокрење, готово је извесно да ће тело губити течност већим интензитетом.

Стога је и дехидратација организма практично неминовна, упозоравају стручњаци са портала Јаху Лајф, а са њом и други потенцијални проблеми. "Конзумацијом алкохола се утиче и на рад срца, које је у оваквим условима већ под великим оптерећењем, као и на вероватноћу доживљавања топлотног удара", упозорава доктор Кетрин Хок.

Опијеност може довести до повреда и прелома, па чак и до фаталног исхода

Уколико пак не можете да одолите коктелу или неком другом алкохолном напитку, имајте у виду да приликом кретања будете нарочито обазриви. Ходање по ивици базена, скакање у воду и слично можда није нешто на шта бисте иначе, трезни, обраћали посебну пажњу, али када сте под утицајем алкохола чак и ове рутинске ствари могу довести до повреда - од уганућа зглоба, па све до прелома костију.

Такође, под утицајем алкохола ни случајно не би требало улазити у воду, јер је координација покрета знатно лошија, време реаговања неупоредиво дуже, а издржљивост тела значајно смањена. Самим тим, чак и уколико сте дугогодишњи пливач, тренутак непорезности може довести до најстрашнијег исхода - дављења у води.

image