Магазин

Овај производ може да отера комарце, а свако га има у домаћинству

Сваког лета делује као да је комараца све више, да су упорнији и да постају имуни на наше спрејеве, апарате и друга средства која би требало ефикасно да их одбијају од нас. Ипак, један производ који се иначе користи за прављење посластица може да буде "тајни састојак" у борби против ових напасти.
Овај производ може да отера комарце, а свако га има у домаћинству© Freepik/freepik

Све је теже отерати комарце, чак и поред толико производа који обећавају ефикасност, било да је апарат са капсулама, ношење одеће дугих рукава и ногавица или спреј који се наноси на кожу. Упркос напорима, некако увек завршимо са барем једним уједом.

Али можда постоји решење, које су поделили бројни корисници друштвене платформе ТикТок. С обзиром да се комарци ослањају на мирис нашег зноја и угљен-диоксид који производимо, потребно је направити "штит" који ће замаскирати ове биолошке маркере мириса по којима нас комарци препознају.

Кључни састојак за који многи сматрају да их је "спасио" је екстракт ваниле. Довољно је да помешате чисти екстракт са водом, можете додати и цимет, па га напрскате на кожу.

Неке студије су показале да екстракт ваниле може да буде успешан "штит" који прикрива мирис зноја и тела, а понекад чак и крви.

Неки корисници ТикТока кажу да су невероватно захвални што су открили ову методу, јер их комарци "увек нападају, без обзира колико покушавају да се заштите".

Ако желите и сами да испробате ову виралну препоруку, важно је да набавите прави екстракт ваниле, а не вештачке формуле - које, због додатог шећера, заправо могу привући комарце и друге инсекте.

Такође имајте на уму да овај спреј на бази екстракта ваниле нестаје након 30 до 45 минута, тако да је неопходно да га често наносите.

Међутим, неки стручњаци наводе да ова метода може да буде добар избор, али да за неке можда неће бити ефикасна. Свако има другачији мирис и скоро је немогуће пронаћи производ који ће на свакоме да делује, односно "замаскирати" мирис тела. Поред тога, комарци су кроз еволуцију развили менахизме којима лако могу да нас намиришу, колико год покушавамо да их обманемо.

Ако се испостави да је ванила тај "тајни трик" који ће вам помоћи, онда је то сјајно. Ако не, придржавајте се ових генералних правила о заштити од комараца:

  • Дебљи слој одеће
  • Избегавање околинa близу воде, шуме
  • Инсталирање мрежа на прозорима
  • Коришћење спреја
  • Ношење дугачких чарапа, ногавица, рукава

Неки дезодоранси и сапуни такође потенцијално могу одбити комарце, али и у овом случају, све зависи од појединца и како ове хемикалије реагују са његовом кожом. Такође, неке студије су показале да боја ваше одеће може да буде од помоћи (или да вас учини савршеном метом). Црвена, наранџаста, црна и тамнозелена боја може да их привлачи, док комарци мање "воле" зелену, љубичасту, белу и плаву.

image