Магазин

Шта астронаути смеју, а шта не да једу у свемиру

Када је у питању у доручак или ручак у свемиру, астронаути имају одређени избор хране, а јела се често пакују месецима унапред. Поред тога, они једу у микрогравитацији, што значи да њихов оброк и прибор могу да лако одплутају са тањира, те можемо да закључимо да обедовање ван наше планете није уопште једноставно.
Шта астронаути смеју, а шта не да једу у свемиру© freepik

И по питању оброка у свемиру, астронаутима није лако - о храни се води посебно рачуна и многа јела и грицкалице нису препоручљиве да се конзумирају док су у летелици.

Јела која су лако кварљива, као што су недовољно кувано месо или плодови мора, непастеризоване млечни производи и неопрано воће и поврће представљају велики ризик од тровања храном: "Ништа не би било горе од повраћања у орбити. Микрогравитација би учинила своје", појашњава Вики Клоерис, научник.

Пиринач, овсена каша, џем

Ипак, постоји осам општих категорија хране коју астронаути могу да једу, према НАСИ. Прво, постоји храна која се може рехидрирати, значи вода је уклоњена и то је на пример, овсена каша, пиринач, пића у праху. Термостабилизована храна се обрађује топлотом и укључује намирнице као што су конзерве рибе, воће и поврће. Постоје намирнице средње влажности као што су сушено воће и џем. Ту је такође храна које је била изложена јонизујућем зрачењу и које се користи на месним производима. Следе смрзнуте намирнице, као што је пита и храна природног облика које долазе у паковањима спремним за јело - орашасти плодови, гранола. Последње две категорије су свежа храна, која укључује непрерађену храну, дакле поврће и воћа и расхлађена храна, као што су млечни производи.

НАСА има строг режим хране за астронауте, а такође агенција захтева да астронаути буду у карантину седам дана пре лансирања како би посада била здрава.

Шта не једу астронаути док су у свемиру

Оброци спремни за јело и који се корсте при војсци су самостални, стабилни оброци које користе војска Сједињених Држава, али могли би да изазову велики хаос у свемиру. "Ова храна је важно за војску јер обезбеђује со и замењује електролите када се војници зноје у пустињи. Али висок садржај соли би погоршао један од нежељених ефеката микрогравитације - губитак густине костију", објасшњава је Клоерис.

Храна која се мрви

Ништа није тако примаљујуће као грицкање хрскавог чипса. Али чипс, хлеб и друга храна која се мрве су ризична у свемиру. Све се опет своди на микрогравитацију. На Земљи, мрвице само падају на под. Али у свемиру лебде и стварају неред.

Алкохол

НАСА и Међународна свемирска станица су забраниле алкохол и забрана је првобитно била због безбедносних разлога. Такође, оштећење имовине у свемиру представљало би велики проблем.

На менију преко 200 намирница

Астронаути имају опције и на располагању им је преко 200 различитих намирница и пића у НАСА програму, истиче научник. Због редовних испорука на Међународну свемирску станицу, астронаути могу добити свеже воће и поврће, а понекад чак и смрзнуте посластице. Ипак, за дугорочна свемирска путовања на Марс и даље биће потребна иновативна решења како би астронаути били срећни и здрави, пише Хафпост.

image