Магазин

Шта би од лекова требало да се нађе у свакој путној апотеци

Марфијев закон каже да ће све што може да крене наопако, кренути наопако. Зато је посебно важно да се приликом паковања за одмор добро опремите, између осталог и лековима.
Шта би од лекова требало да се нађе у свакој путној апотеци© Canva / Andrii Marushchynets

Приликом спремања за пут није довољно спаковати само ствари, документа и електронске уређаје. Морамо размишљати и о томе да се на одмору могу десити неке непредвиђене ситуације. Ситуације у којима ће нам бити потребан неки лек или друго медицинско средство. Шта би увек требало са собом да носимо када путујемо у нашој малој путној апотеци?

Лекови против мучнине ће вам помоћи да "преживите" пут до дестинације

Уколико знате да вам се дешава да вас у путу ухвати мучнина, не би било лоше да пред полазак на пут попијете неки лек који ће ублажити осећај "кувања" у стомаку, као и да понесете још неколико таблета са собом. У борби са овим проблемом вам могу помоћи и поједине намирнице, попут камилице, нане или банана.

Нека аналгетици увек буду у вашој путној апотеци

Како вам болови у глави, леђима или ментстуални болови не би покварили дуго очекивани одмор, добро би било да код себе увек имате неки аналгетик. Приликом паковања аналгетика увек бирајте онај који проверено делује, а избегавајте лекове које до сада никада нисте користили. 

Не заборавите да понесете нешто против дијареје

Најчешћи проблем који се јавља на путовањима, нарочито на далеке дестинације, јесте тровање храном или водом, па би било добро да увек при руци имате и неки лек против дијареје, преноси Ју-Ес-Еј Тудеј. Поред тога, није згорег ни да имате са собом неки пробиотик, који ће макар делимично регулисати желудачну флору.

Антихистаминици би такође требало да буду при руци 

Саставни део сваке путне апотеке би требало да буду и лекови против алергија, односно антихистаминици. Међутим, уколико на пут идете колима, при чему ви управљате возилом, имајте на уму да већина ових лекова успављује, и да се никако не препоручује вожња након његовог узимања.

Крема за ублажавање опекотина од сунчања

Где год да идете на одмор у наредном периоду, добро би било да поред крема за заштиту од штетних сунчевих зрака понесете и нешто чиме ћете санирати потенцијалне опекотине. Препарати на бази пантенола или алое вере су се показали као изузетно делотворни у томе.

image