Магазин

Скоро 7 процената интернет саобраћаја је злонамерно: Број хакерских напада расте из године у годину

Ситуација на просторима интернета је алармантна, показала су најновија истраживања стручњака за безбедност на интернету. Хакери вребају са свих страна, нападају и обичне појединце и компаније, а одбранити се од њих постаје све теже.
Скоро 7 процената интернет саобраћаја је злонамерно: Број хакерских напада расте из године у годину© Canva / Syda Productions

Проценат злонамерног интернет саобраћаја на свету незаустављиво расте, установили су експерти за сајбер-безбедност америчке компаније Клаудфлер.

Подаци су забрињавајући, упозоравају стручњаци

Њихова истраживања показала су да је број DDoS-напада (дистрибуирани напад ради онемогућавања услуга, циља веб сајтове и сервере тако што омета мрежне услуге) у поређењу са претходном годином знајачно већи, те да је само у првом кварталу текуће године компанија блокирала више од 4,5 милиона таквих напада. Када се ово пренесе на укупан интернет саобраћај, бројка је заиста забрињавајућа: чак 6,8 процената се класификује као злонамерно, што је за један проценти поен више него у истом периоду претходне године!

Хакери све бржи и спретнији

Међутим, није само број напада оно што забрињава, већ и брзина којом хакери проналазе "слабе тачке" система и делују у том правцу. Једном приликом они су за само 22 минута од објављивања новог proof-of-concept кодапронашли начин да нападну систем. У већини компанија запослени ни не стигну да се за то време упознају са новим безбедносним процедурама, а поготово да почну да их примењују, преноси портал ЗДНет.

Главни окидачи повећаног броја злонамерног интернет садржаја

Како наводе сајбер-стручњаци, окидача за овакве хакерске нападе има неколико: један је глобална геополитичка ситуација, други - председнички избори у Русији који су се одржали у марту ове године, а на којима је Владимир Путин удебљиво однео победу, а трећи - предстојећи председнички избори у Сједињеним Америчким Државама, на којима су главни опоненти Доналд Трамп и Џозеф Бајден.

Како се одбранити од хакерских напада

Уколико радите у компанији, требало би да заштитите своју веб локацију, као и све услуге и места складиштења која подразумевају коришћење интернета. Што се тиче безбедности кодова, и овде треба бити проактиван, и континуирано унапређивати све безбедносне мере. Ситуација је алармантна: више није питање да ли ће хакери да нападну, него у ком тренутку.

image