Магазин

Скелет диносауруса на аукцији продат за рекордних 44,6 милиона долара

Скелет великог диносауруса биљоједа коштао је 44,6 милиона долара на аукцији Сотбија у Њујорку, што је рекордна цена за фосил. Стегосаурус који је добио надимак Апекс, висок је 3,4 метара и дугачак 8,2 метра (од носа до репа). "На високом је месту у рангу најкомплетнијих скелета икада пронађеним", кажу у аукцијској кући.
Скелет диносауруса на аукцији продат за рекордних 44,6 милиона долара© Tanjug/AP

Верује се да је Апекс лутао планетом пре око 150 милиона година током касног јурског периода.

Анонимни купац коме је стегосаурус продат је за јавност имао да поручи да је "Апекс рођен у Америци и остаће у Америци". Ово може да се протумачи као наговештај да би скелет могао бити позајмљен некој америчкој институцији.

Апекса је случајно открио палеонтолог Џејсон Купер 2022. године, у близини истоименог града у западној америчкој држави Колорадо.

"Као најбољи стегосаурус који се икада појавио на аукцији, Апекс је ушао у историју данас, зато што је продат 44,6 милиона долара на Сотбију. Ово је највреднији фосил икада продат на аукцији," наводи се у саопштењу аукцијске куће.

Господин Купер га је назвао Апекс, јер су га његове огромне димензије вероватно чиниле доминантном животињом у окружењу у коме је живео.

Фосил је премашио своје претпродајне процене (око 6 милиона долара) за више од 11 пута. Седам купаца учествовало је у процесу надметања за највећи фосил стегосауруса икада пронађен, преноси Би-Би-Си.

Претходни рекорд продаје фосила диносауруса постављен је 2020. године, када је тираносаурус Рекс - познат као Стен - продат за 31,8 милиона долара.

image