Магазин

Зашто нас путовања толико исцрпљују и како да се прилагодимо

Путовања могу бити исцрпљујућа било да прелазимо више временских зона или се само возимо неколико сати да бисмо посетили рођаке, велике су шансе да ћемо бити поспани када стигнемо на одредиште. Али шта је то шта нас скроз "измести из ципела"?
Зашто нас путовања толико исцрпљују и како да се прилагодимо© RDNE Stock project/pexels

Колико год се радујемо што ћемо да посетимо другу земљу или одмарамо на мору, скоро да је гарантовано да ћемо доћи преморени на одредиште и да ће тај умор да нас прати данима. Шта је то у одласку од места до места што нас све толико исцрпљује?

"У ком правцу путујете и кроз колико временских зона путујете доприноси да се осећете уморно", каже др Шарлин Гамалдо.

Путовања извлаче људе из њихове уобичајене рутине, а стрес додатно исцрпљује, те све ово итекако утиче на сан.

"Постоје ствари које нису повезане са спавањем, али доприносе његовом квалитету у смислу стрепње да ли ћете стићи на лет и да ли су летови отказани", рекла је Гамалдо.

Како се прилагодити

Без обзира да ли је умор узрокован стресом на аеродрому или обичним џетлегом, постоје ствари које можемо урадити да бисмо учинили путовање мање напорним.

"Веома је важно да се осврнете на искуства која сте имали у прошлости како бисте се припремили за џетлег. Ако ваше тело има склоност ка патњи од џетлега, требало би да се припремате и пратите ваш ритам", саветује Гамалдо.

Такође може бити корисно да уђете у рутину када путујете, јер ако имате редован ритам када је реч о паковању, одласку на аеродром и доласку до вашег гејта, то може учинити цело искуство мање стресним, а самим тим и мање напорним.

"Када је реч о уобичајеном џетлегу, најбоље технике за припрему биолошког сата су прилагођавање изложености светлу и распореда активности пре путовања", каже Гамалдо. Она је такође рекла да је корисно размислити о распореду када стигнемо, како бисмо се припремили током самог путовања:

"Ако ћете стићи ујутро на дестинацију, у авиону би требало да се одморите или спавате. Ако је време доласка око вечере, заправо би требало да се уздржите од јела у авиону, ако можете, и да вечерате тамо и потом спавате".

Требало би имати на уму да је телу потребан одмор и време да се прилагоди, чак и на кратким путовањима, нарочито ако прошлa искуства кажу да смо склони умору од путовања.

Нема пречица за прилагођавање - време, намера и стрпљење су најбољи алати за борбу против поспаности када путујемо, каже докторка.

"Мелатонин може да буде користан, али добар, старомодни начин коришћења светлости и активности је најефикаснији начин да поново усидрите ваш циркадијални ритам", рекла је Гамалдо, а пише Ју-Ес-Еј-Тудеј.

image