Магазин

Најчешће грешке са којима се сусрећу возачи почетници

Уколико сте тек добили возачку дозволу и страх вас паралише да возите сами, инструктори истичу да ће редовно управљање возилом помоћи да га елиминишете и скрећу пажњу на грешке које су типичне за почетнике. Дакле, није лоше да их имате у види пре него што седнете за волан.
Најчешће грешке са којима се сусрећу возачи почетници© JESHOOTS.com/pexels

Управљање возилом подразумева велику одговорност које су посебно свесни возачи почетници. Из страха и недовољног искуства често праве грешке у градској вожњи и инструктори желе да их буду свесни пре него што се упусте у авантуру самосталне вожње.

Не "скенирају" довољно своје окружење

Нови возачи не обраћају довољно пажње на своје окружење и могу бити изложенији опасностима. Недостатак фокуса је једна од најопаснијих грешака од којих сви возачи морају да се одуче.

"Физички возити аутомобил није тако тешко. Безбедна вожња је само рад мозга. Све је размишљање, планирање, предвиђање", рекао је инструктор вожње Стив Франк и додао: "Непосредно пре него што уђете у раскрсницу, требало би да погледате у свим правцима. Брзо бих погледао лево, десно, проверио и пешаке.

Стручњаци наглашавају да вожња подразумева свесност и да не можемо руке имати на волану, а главу на Хавајима: "Неки људи седну за волан и не разумеју величину фокуса која захтева вожња. Некима је мозак на Хавајима, а то не можете да радите док возите. Нема застоја", јасан је иструктор Кен Пупо.

Забораве на поглед преко рамена

Ово је веома честа грешка коју праве и искусни возачи: "Једноставно људи почну да узимају здраво за готово, не погледају преко рамена и мисле да су добри у употреби ретровизора или да њихов ауто ради посао за њих. Просто морате да окренете главу и проверите", каже инструктор Мајк Томас, а пише Хафпост.

Пролазе поред знака "Стоп"

Битно је да се возачи правилно зауставе код знака "Стоп" - односно зауставити се директно на месту где је знак постављен или на линији за заустављање. Ако има препрека која онемогућава да видите саобраћај, треба полако померати возило напред све док не будете сигурни да је безбедно да наставите, појашњавају инструктори.

Преблизу су другог возила

Када возимо превише близу или агресивно иза другог возила, то није само лоше понашање, то може бити опасно и довести до судара ако возило испред изненада закочи.

Сигнализирају прекасно или прерано

Једна уобичајена грешка коју праве нови возачи је неправилна сигнализација.

"Укључују жмигавац на углу где планирају да скрену, или уопште не дају сигнал. С времена на време неки људи сигнализирају рано и пређу три четвртине блока са укљученим сигналом. То је прерано, морате то да избалансирате", каже Френк.

Међутим, неправилна сигнализација се дешава и код искусних возача: "Људи само постану лењи и не дају мигавац, или мисле да ће им неко украсти место на пракингу ако дају сигнал", наводи Томас.

Не знају где да гледају

Нови возачи само гледају преко хаубе аутомобила уместо да пазе и на то шта је следеће. "Ако је аутомобил испред, погледајте изнад крова аутомобила испред себе. То вам даје бољи поглед од гледања у регистарску таблицу или земљу", саветује Пупо.

Инструктори наглаша да се снажни, одбрамбени возачи не рађају - они су изграђени праксом и искуствима у различитим окружењима. Чак и након што положимо возачки испит, посао није завршен. Сваки пут када возите, морате бити на опрезу.

image