Магазин

Саопштавате лоше вести? Ево шта не би требало да кажете

Није лако када некоме морате да пренесете лоше вести. Срећом, можете се побринути да ова непријатна ситуација буде боља тако што мудро бирате своје речи. Постоје неке фразе које смо навикли да користимо у овим тренуцима, али оне заправо могу повредити особу којој саопштавамо лошу вест. Да бисте то избегли, устручавајте се од изговарања следећих реченица, чак и када их говорите из најбоље намере.
Саопштавате лоше вести? Ево шта не би требало да кажете© Freepik/freepik

Некада морате да пренесете узнемирујуће и тужне вести. Иако ово није једноставно, можете да се побринете да прође што боље.

Ово је подухват који захтева не само пажљиво разматрање онога што кажете, већ и начина на који то кажете. Често користимо реченице за које верујемо да ће донети утеху, али у стварности могу да погоршају ситуацију.

Следеће фразе могу да буду оне на које се увек ослањате када желите да помогнете, али можда је боље да двапут размислите како могу да утичу на оног ко их чује, тако да је препоључљиво да их избегавате.

"Могло је бити горе."

Иако је намењена да пружи "реалнију перспективу" ситуације, ова фраза може да делује негативно, као да не уважавате емоције и искуство оног коме преносите лоше вести. Уместо тога, покажите емпатију тако што ћете признати њихове емоције и рећи нешто попут "Знам да је тешко/тужно/стресно..."

"Све се дешава с разлогом."

Ово може да се протумачи као да сматрате да негативнан догађај у нечијем животу има оправдање и поуку, а ово може бити узнемирујуће. Онај који прима лоше вести вероватно не може да сагледа ситуацију на тај начин, посебно не тако брзо. Најбоље је да будете директни у комуникацији и јасни у вези са проблемом. Избегавајте да кажете да верујете да њихова несрећа служи већој сврси.

"Прећи ћеш преко овога за кратко време."

Иако је ова фраза често добронамерна, у ствари показује недостатак емпатије и разумевања. Можда је ово заиста истина и можда стварно верујете да оно што се догодило није толико страшно, али никада не можете да предвидите како ће друга особа реаговати. Дозволите примаоцу вести да "упије" информације, без додавања личних утисака.

"Знам тачно како се осећаш."

Сетите се да ће свако искуство другачије утицати на сваког појединца. Ова фраза посебно није препоручљива ако ни сами заиста нисте прошли кроз исто или барем слично искуство. Уместо да се изјашњавате да разумете, покажите своју подршку изјавама као што су: "Сигуран/на сам да је ти је тешко", "Уз тебе сам."

"Буди захвалан/на што…"

Ово само може да погорша лошу ситуацију. Речи које говорите не би требало да буду осуђујуће, омаложавајуће нити да умањују тугу и стрес које друга страна осећа. Ово није тренутак да их "подсетите" да све може бити много горе.

Уместо наведених примера, боље је да особи дате простора. Технике преношења лоших вести углавном зависе од вашег односа са другом особом и саме ситуације, али вероватно нећете погрешити ако се ослоните на следеће:

  • Пауза

Журба кроз овакав разговор може бити штетна. У реду је да направите паузу и имате тренутак тишине да одаберете адекватне речи које желите да користите. Ово вам даје прилику и да анализиразе атмосферу и емоције саговорника.

  • Будте свесни својих речи

Изаберите реченице које показују да вам је стало, да сте спремни да саслушате, да будете одговарајућа подршка ако је потребно. Ако нисте сигурни шта да кажете, пустите другу страну да започне разговор и процените који одговор би био најбољи. Исто тако, некада тишина може да буде ефикаснија од смишљања "довољно добре" утехе.

  • Држите се чињеница

Искрено саопштавајте чињенице, без умањивања важности ситуације. Не морате све информације одједном да делите, већ сачекајте да друга страна реагује, па постепено разоткривајте све што је потребно.

image