Магазин

Чести, а мањи оброци или три већа - шта има већу корист за организам

Многи од нас су чули да једење неколико мањих оброка током дана може убрзати метаболизам и да та навика позитивно утиче на постизање оптималног здравља. Ипак, докази који поткрепљују ову тврдњу су помешани, каже наука и наводи нас на размишљање да су чести, а мањи оброци или пак три већа ствар личног избора.
Чести, а мањи оброци или три већа - шта има већу корист за организам© Rachel Claire/pexels

Широко је прихваћено да људи треба да поделе своју дневну исхрану на три велика оброка - доручак, ручак и вечеру, како би били што здравији и како би се осећали боље. Ово уверење првенствено потиче од раних студија, али последњих година став се мења и научници су предлагали да су мањи оброци који се једу чешће, далеко бољи. Наводно смо тако ситији, убрзавамо метаболизам, стабилизујемо шећер, спречавамо преједање.

Учесталост оброка и хроничне болести

Чести оброци могу побољшати нивое масти у крви и смањити ризик од срчаних болести, показивале су ране студије. Људи који једу мање, а чешће имају боље нивое холестерола у поређењу са онима који једу мање од три оброка дневно.

Конзумирање више од четири оброка ефикасније у повећању HDL холестерола и у смањењу триглицерида, наводи се у истраживању из 2019. Ова студија није показала разлике у укупном холестеролу и важно је напоменути да је ово посматрачка студија, што значи да може само показати везу, а не узрок.

Такође, већа учесталост оброка може бити повезана са смањеним ризиком од дијабетеса и срчаних болести, наводи се у научном прегледу објавњеном у часопису Circulation.

Учесталост оброка и губитак тежине

Постоји широко распрострањено уверење да чести оброци помажу код губитка килограма, али истраживања у овој области су мешовита.

На пример, једна студија је упоредила утицај три велика оброка дневно и шест мањих, чешћих оброка на телесну масноћу и осећај глади. Обе групе су добијале довољно калорија за одржавање тренутне тежине са истом расподелом макронутријената: 30 одсто енергије из масти, 55 одсто из угљених хидрата и 15 одсто из протеина.

На крају студије, истраживачи нису приметили разлику у потрошњи енергије и губитку телесне масноће између две групе. Занимљиво је да су они који су конзумирали шест мањих оброка током дана имали већи осећај глади и жељу за храном у поређењу са онима који су јели три већа оброка дневно.

Иако је у оба случаја контролисан унос калорија, истраживачи су изнели хипотезу да би они који конзумирају честе оброке могли уносити више калорија дневно у односу на оне који једу ређе.

Научници су јасни и истичу да здрави одрасли могу спречити дугорочно повећање тежине ако:

  • једу ређе
  • једу доручак и ручак у 5 до 6 сати размака
  • избегавају ужине
  • конзумирају највећи оброк ујутру
  • посте 18-19 сати ноћу, говори студија објавњена у National Library of Medicine, a 

Шта је боље - мањи а чешћи оброци или обилнији доручак, ручак и вечера

Не постоје чврсти докази који би сугерисали да је један "стил" исхране бољи од другог - оба могу понудити здравствене користи ако се водимо образцима здраве исхране.

Дакле, на крају се све своди на личне преференце и који приступ најбоље нама одговара. Поред тога, ако имамо одређена здравствена стања или хроничне болести, један стил може бити кориснији у односу на други.

Као и увек, неопходно је да попричамо са својим лекаром пре него што направимо било какве значајне промене у исхрани.

Коме се препоручују чешћи а мањи оброци

Одређене групе могу имати користи од шест до 10 малих, честих оброка и укључује људе који покушавају да се угоје, имају гастропарезу или гастроинтестиналне симптоме као што су мучнина, повраћање или надимање, наглашава се у студији обајвљеној у Nutrition in Clinical Practices.

Ако је циљ да смршамо, важно је водити рачуна о величини порција. Мали, чести оброци неретко се конзумирају у облику готове, прерађене хране и грицкалица којима недостаје много виталних хранљивих материја, које су потребне телу, па је важно да се фокусирамо на квалитет хране коју конзумирамо.

Ко треба да конзумира ређе, а веће оброке

Особе који могу имати користи од три већа оброка дневно су они који имају потешкоћа да контролишу количину хране коју уносе, затим они који су склони да не једу пажљиво, као и они који имају много обавеза и можда немају времена да планирају и припреме неколико хранљивих мини оброка дневно.

image