Магазин

Корисници Мекбук рачунара на мети хакера: Лажна апликација је параван за злонамерни софтвер

Инсталацијом лажне апликације Мајкросотф Тимс, корисници Мекбук рачунара могу угрозити безбедност својих података. Стручњаци за сајбер-безбедност зато упозоравају све да отворе четворо очију и добро провере са ког сајта инсталирају апликацију.
Корисници Мекбук рачунара на мети хакера: Лажна апликација је параван за злонамерни софтвер© Canva / Jean-Daniel Francoeur

Корисници Епл уређаја обично воле да истакну да су њихови Мекбук рачунари отпорнији на хакерске нападе и мање подложни вирусима и другим злонамерним софтверима. Међутим, овога пута управо они треба да буду посебно опрезни, јер хакери имају нову "цаку" уз помоћ које нападају.

Уместо инсталације жељене апликације на Мекбук рачунаре се инсталира вирус

И поред свих напора Епл корпорације да своје уређаје заштити од злонамерних напада, хакери су овога пута испали "паметнији". Или "спретнији". Наиме, како преноси портал Малвербајтс (Malwarebytes), ови злонамерници корисницима Мекбук рачунара пласирали су рекламну кампању за инсталацију популарне платформе за комуникацију, Мајкрософт Тимс.

Они опрезни, оглас који се појављује на самом врху резултата претраге једноставно прескоче, али они наивни кликну на линк, а потом ина дугме "Преузми апликацију". И ту настаје проблем - кликом на тај тастер уместо апликације Мајкрософт Тимс корисницима се на рачунар инсталира злонамерни софтвер Атомик Стилер који краде лозинке Епл Кичејна (Apple Keychain) и веб претраживача. 

Компанија Епл упозорила и кориснике ајфона у 98 земаља на могуће хакерске нападе

Пре само неколико дана корисници Епл уређаја такође су се нашли на мети хакера, само што су тада мете злонамерника били они који користе ајфон телефоне. "Епл је открио да сте потенцијална мета шпијунског софтвера који покушава да на даљину компромитује ајфон који је повезан са вашим Епл Ај-Ди налогом", наводи се у поруци коју су добили одређени корисници ових телефона.

Како се наводи на порталу Тек Кранч, они који су се нашли на мети злонамерних напада су пажњу хакера привукли својим приватним или професионалним активностима. Нажалост, Епл није објавио тачан списак земаља у којима би корисници требало да буду нарочито обазриви, али је познато да је у питању чак 98 држава света. 

image