Пливање одмах након оброка није препоручљиво - истина или заблуда у коју сви верујемо

Колико пута су нас родитељи упозоравали да не скачемо у воду одмах након јела и причали да храна коју смо појели треба да се вари, па тек онда да можемо у базен? Изгледа да су ипак били у заблуди.

Сви се добро се сећамо ситуације из детињства где нас родитељи смирују да се стрпимо пре него што уђемо у воду, јер јели смо и морамо да сачекамо да оброк лепо "легне". То старо упозорење произилази из бриге да бисмо могли да се удавимо или мучимо, јер се крв преусмерена у пуне стомаке уместо у мишиће.

"Људи и даље имају доста крви која тече у мишиће након јела", рекао је др Метју Баџет. Дакле, у већини случајева, нема потребе да чекамо најмање 30 минута након јела да бисмо отишли ​​на купање, кажу лекари.

"Важно је утолити жеђ пре купања, посебно у сунчаним данима. Људи често не схватају да још увек могу да дехидрирају, што може довести до грчева у мишићима. Знојимо се када смо у води", истиче доктор.

Дакле, ускакање у базен или море након јела не представља велики проблем што се тиче рекреативног пливања. Људи који планирају да пливају на дугим стазама или да вежбају, требало би да сачекају да им се храна свари како би избегли грчеве, баш као што би сачекали пре трчања, истиче АП. 

Такође, пливање након конзумирања неколико пива или другог алкохола је ризично. Људи су склонији агресивном понашању, мање су координисани и склони су лошим одлукама када пливају након конзумирања алкохола. Сви ти фактори могу изазвати проблеме када се суочавају са јаким струјама или плимама на плажи овог лета.

Пливање - снижава притисак, јача цело тело

Свака врста вежбања има своје предности, али пливање је посебно важно из неколико разлога. Када пливамо тело напорно ради у води јер је вода гушћа од ваздуха, што ствара већи отпор. Овај притисак је равномерно распоређен, па не оптерећује одређене делове: 

"Прво, када смо у води, кости и мишићи су ослобођени од утицаја гравитације, што је идеално за људе са остеоартритисом", каже професор Хирофуми Танака, а пише Тајмс. Пливање снижава крвни притисак код људи са хипертензијом, атакође се препоручује особама са прекомерном тежином. 

Такође, активира више мишићних група него друге кардио вежбе - укључује ноге, горњи део тела и језгро, нарочито мишиће леђа и трицепсе. Добро је за леђа, јер вежбамо у хоризонталном положају, што може побољшати држање и спречити деформитете који настају дуготрајним седењем. Када пливамо, дишемо брзо и дубоко, а затим полако издишемо и тако јачамо респираторне мишиће.