Када припремамо ужину (или комплетне оброке) за плажу прво и основно јесте одабир намирница - оне ни случајно не би требало да буду лако кварљиве, јер тако ризикујемо да се отрујемо. Друга ствар о којој би требало да водимо рачуна јесте практичност, односно једноставност у конзумацији, стога пожељно је бирати намирнице које се могу јести прстима и које нису исувише сочне, па се нећемо умазати "од главе до пете". Трећа, ништа мање важна ствар јесте начин паковања: на плажу треба носити само намирнице које су пригодне за складиштење у пластичним чинијама и које су спремне за конзумацију одмах, без додатног загревања и слично.
Здраве грицкалице које су идеалне за плажу и оне које треба избегавати
Месо, млечне производе, слаткише и прерађене глицкалице попут чипса, као и конзумацију газираних, енергетских и пића са додатим шећерима на плажи би требало избегавати. Неке од њих се могу за трен покварити на високим температурама, а ове друге утицати на то да вас додатно изморе и тек наизглед сити. Са друге стране, намирница које су идеалне за "убијање" глади између 2 оброка, а које у потпуности испуњавају горенаведене услове, има прегршт. Свака од њих је добра на свој начин: неке су пуне витамина и минерала, неке су одличан извор угљених хидрата, па ће послужити као извор енергије за плажне активности, а неке су сјајне за хидратацију.
Воће и поврће
Једна јабука средње величине је довољна да засити на макар сат или два, а добра ствар је да је можете укомбиновати и са другим воћем и поврћем. Јабуке се одлично "слажу" са целером, као и келерабама, а уколико не желите да импровизујете са поврћем - избор воћа је довољно велик. Можете им придодати киви, крушке, ананас или залеђено грожђе и тако обогатити своју воћну салату, а уколико сте љубитељ слађих ужина, у салату можете додати и нешто меда, који ћете понети у засебној пластичној посудици.
Коштуњаво воће и житарице
Коштуњаво воће је сјајан извор витамина и минерала, а уједно је и доста калорично, па ће учинити да глад нестане за трен. Бадеми, ораси и индијски орах се сјајно могу уклопити и у воћну салату, али и засебно грицкати, уз додатак сувог грођжа или сувих кајсија. Ако сте љубитељ житарица, код куће можете направити и домаћу гранолу, тако што ћете житарицама додати и мало исецканих ораха и бадема, повезати то медом и оставити у рерни неко време да се запеку. Овакав оброк ће вам "напунити батерије" и дати енергију за даље дружење и уживање у воденим спортовима.