Немате идеју за ужину на плажи? Ево пар предлога, али и једно упозорење

Било да вреле дане проводите поред мора, реке или базена, здрава, освежавајућа ужина ће вам добро доћи. Шта ћете понети са собом је увек ствар укуса, али треба имати на уму да нису све намирнице погодне за дуго чување на високим температурама.

Када припремамо ужину (или комплетне оброке) за плажу прво и основно јесте одабир намирница - оне ни случајно не би требало да буду лако кварљиве, јер тако ризикујемо да се отрујемо. Друга ствар о којој би требало да водимо рачуна јесте практичност, односно једноставност у конзумацији, стога пожељно је бирати намирнице које се могу јести прстима и које нису исувише сочне, па се нећемо умазати "од главе до пете". Трећа, ништа мање важна ствар јесте начин паковања: на плажу треба носити само намирнице које су пригодне за складиштење у пластичним чинијама и које су спремне за конзумацију одмах, без додатног загревања и слично.

Здраве грицкалице које су идеалне за плажу и оне које треба избегавати

Месо, млечне производе, слаткише и прерађене глицкалице попут чипса, као и конзумацију газираних, енергетских и пића са додатим шећерима на плажи би требало избегавати. Неке од њих се могу за трен покварити на високим температурама, а ове друге утицати на то да вас додатно изморе и тек наизглед сити. Са друге стране, намирница које су идеалне за "убијање" глади између 2 оброка, а које у потпуности испуњавају горенаведене услове, има прегршт. Свака од њих је добра на свој начин: неке су пуне витамина и минерала, неке су одличан извор угљених хидрата, па ће послужити као извор енергије за плажне активности, а неке су сјајне за хидратацију.

Воће и поврће

Једна јабука средње величине је довољна да засити на макар сат или два, а добра ствар је да је можете укомбиновати и са другим воћем и поврћем. Јабуке се одлично "слажу" са целером, као и келерабама, а уколико не желите да импровизујете са поврћем - избор воћа је довољно велик. Можете им придодати киви, крушке, ананас или залеђено грожђе и тако обогатити своју воћну салату, а уколико сте љубитељ слађих ужина, у салату можете додати и нешто меда, који ћете понети у засебној пластичној посудици.

Коштуњаво воће и житарице

Коштуњаво воће је сјајан извор витамина и минерала, а уједно је и доста калорично, па ће учинити да глад нестане за трен. Бадеми, ораси и индијски орах се сјајно могу уклопити и у воћну салату, али и засебно грицкати, уз додатак сувог грођжа или сувих кајсија. Ако сте љубитељ житарица, код куће можете направити и домаћу гранолу, тако што ћете житарицама додати и мало исецканих ораха и бадема, повезати то медом и оставити у рерни неко време да се запеку. Овакав оброк ће вам "напунити батерије" и дати енергију за даље дружење и уживање у воденим спортовима.