Магазин

Када је право време за повишицу и како успешно преговарати

Ако већ неко време радите и сматрате да сте премашили своја очекивања у погледу учинка, требало би размислити о томе да од послодавца тражите повишицу. Преговарање о успешном повећању плате требало би да буде базирано на томе шта пружате компанији и на професионализму, јер ћете тако повећати могућност за позитиван исход.
Када је право време за повишицу и како успешно преговарати© LinkedIn Sales Solutions/unsplash

Иако многе компаније дају повишице запосленима како би наградиле њихову радну етику, рад и лојалност, неки послодавци се овога сете ретко или само као одговор када им запослени затраже. Постоје одређени показатељи да сте на добром путу када је у питању тражење повишице, а наредне чињенице дају "зелено светло" за отворен разговор са својим надређеним:

  • Недавно сте преузели већу одговорност или сте започели нову позицију
  • Добар профит компаније
  • Менаџери се често ослањају на вас да преузмете посао од других чланова тима
  • Понуде од других фирми увелико пристижу, али ви не желите да напустите фирму

Како преговарати о повишици

Уколико размишљате о овом кораку, свакако да мала припрема није на одмет. Оно што стручњаци предлажу јесте да се истражи колика је плата за вашу позицију. Дакле, треба сазнати који је нормалан распон плата, а то можете путем разговора са колегама или да одрадите онлајн истраживања.

Такође, уколико је могуће треба размотрити финансијско стање компаније и бити по том питању реалан. Препорука јесте да се упознате са финансијским резултатима фирме како бисте проценили да ли је у стању да понуди повишицу. Када одлуче да заслужујете повишицу, онда можете преговарати о износу повећања, пише Индид.

Састанак у право време

Тајминг је често важан када тражите повишицу, јер може утицати на то да ли је компанија вољна или способна да је да. Погодно време такође омогућава да преговарате док менаџер може да се фокусира на дискусију, јер то може побољшати шансе за одобрење и добијање износа који сте желели. Ево шта треба размотрити приликом заказивања састанка:

Време у години: Генерално, тражите повишицу када компанија добро стоји финансијски. Такође може бити идеално да тражите недуго након што сте завршили велики пројекат.

Дан у недељи: Размислите о томе да закажете састанак за дан у средини недеље како бисте били сигурни да имате пажњу саговорника. У понедељак би ваш послодавац могао бити заузет надокнађивањем после викенда, а крајем недеље би могао бити у журби да заврши своје задатке пре викенда.

Време у дану: Препорука је да буде у средини дана. Слично дану у недељи, ово може осигурати да менаџери нису још увек у процесу разбуђивања или уморни од дугог радног дана, што им може помоћи да буду више укључени у дискусију.

Ако послодавац каже "да"

У ситуацији када је шеф пристао да вам повећа плату, али не понуди износ који сте првобитно желели, будите спремни да преговарате о конкретном износу. Када вас послодавац упита колики износ повећања плате желите, започните са износом већим од оног који сте наумили. Користите своје истраживање о просечним платама за вашу позицију, локацију и искуство како бисте оправдали цифру. То ће показати да је захтев основан и разуман.

Ако послодавац каже "не"

Ако одбије захтев за повећање плате, важно је да одбијање прихватите на прави начин како бисте одржали добре односе. Такође, важно је да то урадите професионално јер увек може постојати опција да затражите алтернативне погодности уместо повећања плате - могућност рада од куће и слично.

image