Магазин

Слатки кукуруз: Летња посластица са скривеним предностима

Сезона слатког кукуруза је дошла и ова храна се може пронаћи на сваком шеталишту и плажи. Сигурно је омиљена летња посластица - једноставно се припрема, клип може одмах да се једе или се зрна могу комбиновати са другом храном. Осим што је укусан, да ли кукуруз може да донесе и неке добробити по здравље? Ево шта све овај плод може да понуди.
Слатки кукуруз: Летња посластица са скривеним предностима© Freepik/freepik

Сада можете да уживате у овој храни док јој траје сезона, али мало ко зна које користи заправо добијамо од ове биљке. Још увек постоји забуна око тога шта је заправо кукуруз и које су тачно његове хранљиве вредности, а ево одговора. 

Да ли је кукуруз поврће, воће или житарица

Технички, кукуруз је сва три. У зависности од тога када се бере и како се користи, кукуруз се може сматрати воћем, поврћем или житарицом. Кукуруз је научно класификован као воће јер део кукуруза који једемо, зрна, потиче из цветног дела биљке.

Свеж или смрзнути кукуруз из клипа - који се бере раније, када су зрна мекана и пуна течности, се сматра скробним поврћем. Потпуно зрело, суво зрно кукуруза се бере касније и сматра се житарицом, које се користе се за кокице и кукурузно брашно.

Нутритивна вредност кукуруза

Хранљиви садржај кукуруза варира у зависности од врсте кукуруза и начина на који је обрађен и припремљен. Пола шоље свежег кукуруза шећерца садржи отприлике:

  • 85 калорија
  • 3 грама протеина
  • 17 грама угљених хидрата
  • 1 грам масти
  • 2 до 3 грама влакана

Да ли је кукуруз добар за вас

Кукуруз може бити здрав када се једе умерено. Ово скробно поврће је добар извор витамина, минерала, влакана и других хранљивих материја. Кукуруз такође природно не садржи глутен и има мало калорија и масти, према дијететичарима и нутриционистима за "Тудеј".

Пола шоље кукуруза садржи протеине и влакна који износе око три грама или 10 одсто препоручене дневне количине. Богат је и угљеним хидратима, посебно скробом. То је сложени угљени хидрат, коме је потребно дуже да се вари, а такође може да повиси ниво шећера у крви.

Влакна у кукурузу такође помажу у успоравању варења и апсорпције угљених хидрата, због чега се сматра храном са ниским гликемијским индексом. Кукуруз може имати сладак укус, али има релативно мало шећера - један клип има само пет до шест грама, тако да не представља велики проблем за оне који желе да умање унос шећера, а да у исто време уживају у слатком укусу.

Здравствене предности кукуруза

Кукуруз и његове хранљиве материје имају бројне здравствене предности. Према мишљењу стручњака, кукуруз вам може помоћи да:

  • Повећате енергију
  • Поспешите варење - добар извор влакана, растворљивих и нерастворљивих
  • Побољшате здравље срца - садржи калијум, фолат, магнезијум и Б витамине за здравље срца
  • Заштитите вид - садржи антиоксиданте зване лутеин и зеаксантин, који играју велику улогу у одржавању здравља очију.

Богат је и тиамином, или витамином Б1, који изности око 20 одсто дневне количине по порцији. Тиамин је неопходан за енергетски метаболизам, раст и развој ћелија и функцију нервног система.

Кукуруз је такође добар извор витамина Ц, који подржава имунолошку функцију, здрав раст и обнављање ткива, синтезу колагена, апсорпцију гвожђа и још много тога. Једна порција кукуруза може да обезбеди око 10 одсто препоручене дневне количине витамина Ц. 

Кукуруз и губитак тежине

Када се једе умерено као део уравнотежене исхране, кукуруз може бити добар за губитак тежине. Не садржи пуно калорија, а истовремено може и да засити, што га чини одличном опцијом за људе који покушавају да смршају. Скроб, протеини и влакна могу да задрже осећај ситости, што може спречити преједање.

Да ли су замрзнути и конзервирани кукуруз здрави

Цео, свеж кукуруз је најбољи избор, али и смрзнути и конзервирани кукуруз могу бити здраве опције. Замрзнути кукуруз је практичан, јер нема потребе за љуштењем и доступан је током целе године. Кукуруз у конзерви такође може бити добра опција, докле год се избегавају они са нездравим адитивима.

Ипак, не би требало претеривати

Иако је слатког укуса и доноси бројне добробити, не би требало претеривати са конзумирањем ове хране. Ово се посебно односи на људе са проблемима са варењем, због нерастворљивих влакана и скроба које садрже. Исто важи и за дијабетичаре, јер ако се једе у великим количинама, кукуруз може повећати шећер у крви.

Најздравији начин припремања кукуруза

Кување на пари и кување у води су најздравији начини кувања кукуруза, али печење такође може да буде добар избор, према стручњацима.

Кукуруз сам по себи има мало калорија и масти и специфичан укус, али се увек може додатно зачинити. Да би кукуруз остао здрав, стручњаци препоручују коришћење минималне количине адитива, попут соли или путера. Маслиново уље и грчки јогурт могу се користити као здравије опције додатака, као и зачинско биље, било да је свеже или сушено.

image