Магазин

У СССР су микроталасне пећнице биле строго забрањене и то из једног разлога

Совјетска власт се врло ревносно односила према здрављу својих становника, па је из тог разлога она доносила препоруке и наредбе о забрани разних ствари. Међу њима су се налазиле и микроталасне пећнице. Да ли је одлука власти СССР била исправна или су ипак претерали?
У СССР су микроталасне пећнице биле строго забрањене и то из једног разлога© РИА Новости / Анатолий Сергеев-Васильев

Данас миркоталасне пећнице заузимају почасно место у већини кухиња. Захваљујући њима никада није било лакше угрејати ручак или брзински припремити вечеру. Али, без обзира на све плусеве, ова бела техника је у доба Совјетског Савеза била забрањена.

Микроталасне пећнице су се сматрале "буржујском направом"

Прва микроталасна осмишљена је још средином прошлог столећа. Међутим, тада је она изгледала потпуно другачије: била је то огромна скаламерија висине око 180 центриметара и тежине око 300 килограма, која уопште није била осмишљена за подгревање или припрему хране, већ за њено одмрзавање. У почетку су их првенствено користили војници, али су након завршетка Другог светског рата оне почеле да се производе и серијски. Истина, тада би за куповину једне микроталасне просечна породица морала да ради неколико месеци, па су могли да је приуште само буржуји.

Совјетски научници: Микроталасне не доносе ништа добро (осим топлог оброка)

Када су се микроталасне пећнице појавиле на тржишту СССР, експерти су почели  активно да се баве изучавањем ових направа, односно принципима њиховог рада. Резултат њихових истраживања био је једногласан: ови уређаји уништавају храну, јер се приликом њеног загревања молекули витамина и других хранљивих материја разграђују. Осим тога, сматрало се да учестало коришћење овиј кухињских апарата доводи до развоја малигних обољења. Стога, једини логичан след догађаја био је да се микроталасне у потпуности забране на територији читавог Совјетског Савеза.

Микроталасне доживеле ренесансу са распадом СССР

Нови државни поредак донео је укидање многих забрана, па тако и ове. Међутим, истовремено су научници са Запада почели да на сав глас причају о томе колико су микроталасне штетне по здравље. Да ли је то икако утицало на Русе? Наравно да не, они су масовно, жељни да поново осете чари брзог загревања хране, хрлили у продавнице по своју пећницу. Од тада, па све до данас, произвођачи се труде да сваку нову серију унапреде, а потрошачи широм Русије (и света) се деле у два табора: једни који су "за" и друге који су категорички против ових кухињских уређаја.

image