Магазин

Безалкохолно пиво може појачати жељу за конзумацијом алкохола, открили научници

Безалкохолно пиво се, од када постоји на тржишту, сматра здравијом верзијом популарног освежавајућег напитка. Међутим, све више научника упозорава да је истина потпуно супротна: не само да се у њему брже развијају бактерије и други патогени, већ оно може постати и "пречица" до алкохолизма.
Безалкохолно пиво може појачати жељу за конзумацијом алкохола, открили научници© Canva / pixelshot

Они који воле укус пива, али не воле да конзумирају алкохолне напитке, најчешће се опредељују за безалкохолну варијанту овог пића. Оно је и најбољи избор у ситуацијама када је након дружења са пријатељима потребно сести за волан. Али, да ли је безалкохолно пиво боља, здравија опција? Научници тврде да уопште није, и то из више разлога.

Парадоксално, али истинито: Безалкохолно пиво може бити окидач за алкохолизам

Иако звучи потпуно невероватно, конзумација безалкохолног пива (као и вина) може довести до развоја веће жеље за конзумацијом алхоколних напитака, показала су истраживања које је спровео портал Appetite. Корелација између ове две, наизглед неповезане ствари, посебно је јака код адолесцената који су имали прилике да пре пунолетство конзумирају безалкохолне напитке. У истраживању је учествовало 600 тинејџера, који су имали задатак да након конзумације безалкохолних пића оцене њихов квалитет и окарактеришу укус напитака.

Резултати су показали да су адолесценти махом безалкохолне алтернативе оцењивали веома позитивним оценама, док су поједини навели и да су они сасвим адекватна замена правим, док се не достигне доња узрасна граница за куповину алкохола. Научници су ово протумачили као "црвену заставицу" и упозорили да овако позитиван доживљај безалкохолних напитака, нарочито у адолесцентском периоду, јако лако може прерасти у тенденцију ка алкохолизму у каснијем, зрелом добу. 

Постоји још један разлог зашто безалкохолно пиво није здравије од обичног

Да је безалкохолно, па чак и благо алкохолно пиво неупоредиво погодније тле за развој бактерија и других врста патогена закључили су амерички научници у току једног експерименталног истраживања. Разлог за то је низак проценат алкохола, због кога се оне развијају брже него у обичном пиву. У току истраживања, научници су поредили пива са различитим уделом алкохола, у које су додавали једну по једну бактерију.

Након одређеног времена и држања узорака пива на различитим температурама, они су испитивали брзину којом су се развијале бактерије и други патогени. Резултати су након два месеца показали да су у безалкохолном пиву бактерије не само преживеле, већ и отпочеле процес размножавања. Овај је резултат, додуше, уочен код узорака који су чувани на температурама од 14 степени Целзијуса.

image