Магазин

Грицкање оловке може изазвати низ здравствених проблема, па чак и развој тумора

Грицкање графитних или хемијских оловака, врхова лењира и других чврстих предмета може се негативно одразити на здравље. Најгоре од свега, ова навика се често доводи у везу и са развојем тумора усне дупље.
Грицкање оловке може изазвати низ здравствених проблема, па чак и развој тумора© Canva / null

У најранијем узрасту код беба се развија рефлекс сисања - један од примитивних рефлекса који им омогућавају да преживе. Нешто касније, упоредо са сисањем, дете почиње и да грицка, како прву чврсту храну, тако прстиће, играчке и друге предмете. У детињству ова навика није опасна, али уколико се грицкање чврстих предмета настави и у одраслом добу, последице по здравље могу бити веома негативне, као и трајне. 

Шта има лоше у навици грицкања оловака

Особа која има навику да грицка оловке и друге чврсте предмете не само да непрекидно повређује слузокожу усне дупље, већ обично то чини на истом месту, траумирајући једно исто подручје. "Ово у великом броју случајева изнова и изнова изазива стварање болних афти које никако не могу да зарасту", објаснила је руски максилофацијални хирург, имплантолог и парадонтолог Јулијана Романова у интервјуу за портал Газета.

Непрекидно оштећење слузокоже може довести до развоја малигних формација

"На дуже стазе, на местима на слузокожи која долазе у контакт са чврстим предметима појављују се ерозије, а потом и формације фиброма и папилома. Ово, последично, доводи и до неадекватног одговора имуног система, због чега формације које могу имати тенденцију да постану злоћудне", упозорила је Романова. Код особа које су пушачи, било да су у питању цигарете или електронске цигарете, ризик је још и већи.

Пирсинг на усни или језику такође може бити узрок настанка злоћудних тумора

У високој зони ризика налазе се и особе које у усној дупљи имају пирсинге, који због своје величине и облика континуирано стварају притисак на околну слузокожу и изазивају појачано трење. "Неретко ова врста накита са временом престане да буде савршено глатка због нагомилавања каменца, а значи - оштре ивице могу довести до настанка раница у устима, које касније могу прерасти у злоћудне туморе.

image