Магазин

Зуби комодо змаја могу да помогну у развоју нових техника за обнављање зубне глеђи код људи

Откривено је да су зуби комодо змаја еволуирали на један посебан начин, тако да су изузетно тврди и издржљиви, како би лакше ухватили и раскомадали плен. Ово може бити почетак револуције у стоматологији, јер би ово сазнање могло да доведе до развоја нових техника за обнову зубне глеђи код људи.
Зуби комодо змаја могу да помогну у развоју нових техника за обнављање зубне глеђи код људи© Pexels/Dimitri Dim

Зуби комодо змаја се издвајају од зуба бројних других предатора, јер нигде до сада није откривена материја коју су научници пронашли у устима ове животиње - гвожђе. Наиме, стручњаци са Кингс колеџа у Лондону су уочили слој гвожђа којима су обложени зуби ове животње.

Појаву су описали као "упечатљиву, претходно занемарену карактеристику гмизаваца". Првобитно су видели да су ивице зуба биле прекривене слојем непознатог наранџастог пигмента, а додатна истраживања су показала да се радило о концентрованом гвожђу, које зубе чини изузетно тврдим и отпорним, што им помаже да ухвате и раскомадају плен.

У студији су се анализирали зуби узетих из различитих примерака комодо змајева, као и бројних других живих и изумрлих гмизаваца, укључујући гуштере, крокодиле, алигаторе и диносаурусе. Гвоздени слој је био најочигледнији на зубима комодо змаја, али сличне превлаке богате гвожђем виђене су и на зубима других гмизаваца. Закривљени, назубљени зуби су сличног облика као код диносауруса месождера, као што је Тираносаурус рекс.

Стручњаци такође верују да би ово откриће могло довести до нових стоматолошких техника које би се могле примењивати код људи. "Мислимо да постоји прилика да се користи структура откривена у овом раду за информисање о новим стратегијама за регенерацију глеђи код људи", рекао је тим научника, преноси Гардијан.

Комодо змајеви су највећи живи гуштери, који могу да нарасту до више од три метра дужине, а просечна тежина им је 80 килограма. Пореклом су са неколико индонежанских острва, где једу скоро сваки плен, од малих птица до водених бивола, па и других комодо змајева.

Ови гмизавци такође могу убити људе - 2007. године, дете на острву Комодо умрло је након што га је напала једна од ових животиња. Две године касније, берача воћа на острву убила су два комодо змаја након што је пао са дрвета. Након тога, још један индонежански радник је побегао из чељусти овог гмизавца, након што га је ударио. Прошле године је "рођак" овог гмизавца виђен и у региону, када је откривено да се један припадник ове породице гмизаваца ("змајева") шетао улицама Велике Горице у Хрватској.

Индонежанске власти су разматрале забрану туриста на острво због забринутости да посетиоци утичу на навике парења животиња, као и да их наводе да постану послушни, јер им често дају храну. Врста је под претњом изумирања због уништавања станишта и илегалног лова, а процењује се да их је у дивљини остало само 3.500.

image