Магазин

"Пут љубави" у Италији се поново отвара - најромантичнија стаза са спектакуларним погледом

Чинкве Тере у Италији нису познате само по живописним кућице на литицама, већ и по "Путу љубави" - стази за коју многи кажу да је једна од најромантичнијих на свету, а која је из безбедносних разлога била затворена 12 година. Сада ће овим путем поново "табати" локалци и турсти и уживати у љубави, историји и прелепом погледу.
"Пут љубави" у Италији се поново отвара - најромантичнија стаза са спектакуларним погледом© Maksim Shutov/unsplash

"Пут љубави" у Чинкве Тере је због клизишта био затворен 12 година а ова пешачка стаза дужине 800 метара, са задивљујућим погледом на Лигурско море, повезује села Риомађоре и Манаролу изграђена је на опасном, стрмом терену склоним клизиштима.

Изградња овог пута датира још из двадесетих година 20. века, а идеја за стазу је настала када су мештани приметили прилику да повежу две одвојене стазе на супротним странама железничке пруге. Иако је ова зона постала популарна међу туристима, клизишта и поплаве су довели до њеног затварања. Сада се ситуација мења и најављено је да ће 27. јула посетиоци моћи да шетају "Путем љубави, а обавезна је и резервација карата, јер је максимално 400 људи може да буде на стази по сату. Нова правила имају за циљ да ограниче прекомерну гужву.

Нестваран поглед на море и залазак сунца

Пут љубави носи име највероватније када је анонимни писац, очигледно са талентом за брендирање, написао ово име на каменом зиду. Током седамдесетих година, локалне власти су препознале значај имена и поставиле клупе посвећене митолошким фигурама страсти, као што су Купидон и Ерос, чиме су додатно оснажиле романтичну репутацију стазе.

Они коју су шетали, кажу да је то лако проходна стаза са погледом на море и прелепим заласком сунца, као и несвакидашњим пејзажем. Управо таква, постала је популарна као идеално место за романтичне шетње и љубавне састанке.

Занимљиво је да, иако ће венчања на "Путу љубави" морати да сачекају следеће године на отварање малог амфитеатра, званичници гарантују да су већ од овог лета дозвољена и врло интимна венчања са само неколико гостију али без освежења или пријема. На крају крајева, нико не може заиста контролисати романсу и ко ће разменити завете на овој романтичној стази, пише Би-Би-Си.

image