Магазин

Како да подстакнете дете да иде напоље и буде активно - од малих ногу па до средње школе

Без обзира на године вашег детета, лето је вероватно најбоље време да их подстакнете да што више излазе напоље, посебно ако им је у току распуст и немају школске обавезе. Међутим, с обзиром да многа деца више воле да користе електронске уређаје и немају велику потребу да излазе, ово може да буде изазовно. Како да помогнете детету да што више времена проводи напољу?
Како да подстакнете дете да иде напоље и буде активно - од малих ногу па до средње школе© Freepik/freepik

Најбоље време за развијање љубави према активностима на отвореном су када је дете веома мало. Дакле, што раније - то боље, јер ће им ово усадити навике које ће их пратити до краја живота. Иако често делује као да деца данас више желе да користе електронске уређаје, него да, на пример, иду у парк, то не мора да значи да је "касно" да пробудите ову жељу. 

Предшколско и основна школа

Ако је узраст детета између предшколског и петог разреда, најбољи начин да се деца заинтересују за активности на отвореном је ако им родитељи и други људи у окружењу буду пример.

У овом периоду, деца често имитирају друге, посебно када проводе време са родитељима, а сви избори и промене животног стила које сада направе имаће велики утицај. Ово је време да размислите како да што више кретања укључите у њихову свакодневницу. На почетку, то може да буде нешто једноставно, као што је ходање до куће из школе, уместо враћање аутобусом или колима, предлажу стручњаци, преноси"Њујорк пост".

Овај период треба да се искористи за изградњу темеља. У исто време, то не би требало да ствара притисак детету, као да је неизбежна обавеза коју морају урадити. У ово додајте елемент игре - зауставите се на игралишту на путу до куће, ходајте новим улицама, дозволите детету да истражује у парку...

Улазак у тинејџерско доба

Следеће поглавље дететовог живота може да буде мало већи изазов када је у питању развијање жеље за уживањем напољу. У питању је период шестог, седмог и осмог разреда, који могу бити веома незгодна фаза.

Родитељи би у овом случају требало да имају стрпљења и да пронађу нежан приступ, да имају више разумевања - у супротном, може доћи до великог отпора. Ово је такође време када тимски спортови могу да играју све већу улогу у животима ваше деце, али им то можда неће бити привлачно, па покушајте да их не притискате. Постоје бројне друге опције за активности на отвореном у овом периоду.

То могу бити и "соло активности", било да се ради о вожњи бицикла, редовним шетњама или трчању - све ово је прихватљиво. Важно је запамтити да социјализација детета не мора увек бити повезана за вежбањем.

Ваш циљ у овом тренутку је да детету помогнете да схвати да је физичка активност једнако важна као и, на пример, израда домаћег задатка, због њиховог раста и развоја. Одлука о самој врсти вежбе за коју се одлуче би требало да буде њихова, уз благо усмеравање од стране одраслих.

Средња школа

У овом периоду одрастања се може јавити страх од пробања нечега новог, посебно ако постоји шанса да ће их околина осуђивати и исмејавати. Ако је то случај са вашим дететом, једноставно им дајте више прилика да се крећете заједно, да развију навику и самопоуздање.

Опет, то не би требало да делује као обавеза на коју никако не смеју да забораве, већ је представите као прилику да проводите време заједно. Питајте средњошколца да ли жели да вам се придружи у вожњи бициклом, шетњи, одласку на језеро...

Испрва ће вероватно одбијати, јер већини тинејџера идеја да проводе слободно време са родитељима не звучи толико привлачно. Међутим, то не значи да се никада неће десити, тако да будите упорни и стрпљиви. На крају, увек је добро да их подстакнете да се са пријатељима друже напољу, уместо у затвореном.

image