Магазин

Ово јело не сме бити сервирано на Олимпијским играма - за то постоји ваљани разлог

Пар сати нас дели од свечаног почетка Олимпијских игара и Паризу, a oсим спорта и такмичења, такође су и пропратне ствари везане за најпрестижнију спортску менифестацију подједнако интересантне - сазнали смо да ће репер Снуп Дог носити бакљу, да ће Олимпијско село живети и након Игара, као и да је ће се служити 60 одсто биљних оброка. А кад смо већ код јела, једна омиљена храна коју скоро сви обожавају се неће сервирати.
Ово јело не сме бити сервирано на Олимпијским играма - за то постоји ваљани разлогGetty © Alex Broadway / Stringer

Најаваљено је да ће храна на Летњим олимпијским играма бити добрим делом базирана на воћу и поврћу, а очекује се да ће бити сервирано преко 40 хиљада оброка сваког дана током такмичења. Ипак, у ресторану Олимпијског села, многима омиљено јело - помфрит неће бити у понуди и то због ризика од пожара, пише Гардијан.

Такође, спортистима неће бити понуђена традиционална француска храна попут специјалитета са фоа гра и говедине на бургунски начин. Уместо тога, биће доступна вегетаријанска верзија овог познатог гулаша. Такође, ресторан ће користити еколошки прихватљиве материјале и неће служити авокадо због његовог утицаја на климу.

"Помфрит је превише ризичан због опасности од пожара при коришћењу фритеза. Нећемо служити фоа гра због бриге о добробити животиња, а ни авокадо због њиховог увоза и велике потрошње воде," рекао је кувар Шарл Гијлој за Њујорк Тајмс.

Једина храна која ће стићи из иностранства су банане, али оне ће бити допремљене бродом. У понуди ће бити багет и француски сир, али не и вино. Током Игара, три врхунска кувара ће демонстрирати модерне, лакше и мултикултуралне верзије класичне француске кухиње. Међутим, само ће Олимпијци имати приступ ресторану.

"Не брините, имаћемо француске сиреве, телетину са лаганим сосом и наравно багет. Спортисти ће чак моћи да уче прављење хлеба са мајстором пекаром", наглашава кувар Стефан Шишери.

Кувари су истакли да планирају здравији, безбеднији и еколошки прихватљив мени са 500 различитих јела, укључујући вегетаријанску шварму, печен патлиџан, фалафел од цвекле, вегетаријанске хот-догове и мусли са киноом.

image