Намирнице које најчешће могу изазвати надутост и отицање лица и њихова здравија замена

Вероватно сте приметили да, након што једете одређену храну, осећате бол у стомаку, надутост у лицу, главобољу... Иако вероватно можете претпоставити да тестенина и слаткиши могу да буду узрок, јер нису познати по превише квалитетним хранљивим материјама, постоје и неке "здраве" намирнице које могу бити узрок. Ево како да препознате узрок надутости и пронађете замену.

Надутост може да буде симптом бројних алергија и нетолеранција на храну. Ово се посебно односи на слаткише, газиране сокове, веома слану храну, алкохол - али и на неколико намирница које се категоришу као здраве и добре за организам. Иако оне нуде одређене користи, постоји могућност да нисте толерантни на њих. Следећа листа открива која храна то може бити и чиме можете да је замените:

Чипс

Слана храна као што су чипс, прерађено месо и супе из кесице могу бити узрок надутости. Високи унос натријума у овој храни доводи до задржавања воде, јер тело задржава воду да би ефикасно разблажило вишак соли. Ово може изазвати отицање у многим деловима тела, укључујући лице.

Замена

Одлучите се за верзије ове хране са мало натријума или без соли - свеже поврће, воће и неслани орашасти плодови су добре алтернативе. Коришћење биља и зачина за ароматизирање хране уместо соли може смањити унос натријума.

Поред тога, покушајте да у своју исхрану укључите храну богату калијумом, као што су банане, спанаћ и слатки кромпир, који могу помоћи у балансирању нивоа натријума и смањењу задржавања воде.

Слаткиши и колачи

Ако често не можете да одолите слаткишима, газираним пићима, прерађеним воћним соковима и печеним производима, можда примећујете да вам лице буде натечено после конзумирања ове хране и пића.

Велики унос шећера може изазвати скокове инсулина, што доводи до задржавања воде. Шећер такође подстиче упалу, што може изазвати надутост.

Замена

Замените слатке грицкалице воћем са храном као што је бобичасто воће, које пружа природну слаткоћу, заједно са влакнима и хранљивим материјама. Вода, природни воћни сокови или биљни чајеви уместо слатких пића такође могу помоћи у смањењу надутости лица.

Бела тестенина

Иако су укусни, рафинисани угљени хидрати као што су бели хлеб, бели пиринач, пецива и колачи нису најбољи избори ако желите да избегнете надутост. Рафинисани угљени хидрати могу изазвати скокове шећера у крви, што доводи до задржавања воде и упалних процеса.

Замена

Бирајте житарице као што су смеђи пиринач, интегрални хлеб и тестенине. Ове опције имају више влакана и хранљивих материја, који помажу у регулисању нивоа шећера у крви и смањују ризик од задржавања воде.

Алкохол

Пиво, црно вино, коктели и тамна жестока пића, попут вискија, ракије и рума, углавном су највећи "кривци" када је у питању надутост. Пиво је богато угљеним хидратима и често садржи глутен, што доводи до надимања и надутости, док коктели и мешана пића садрже додане шећере, који доприносе скоковима инсулина и задржавању воде, што је још један узрок повећане надутости.

Тамни алкохоли садрже бројне супстанце које се формирају током ферментације и старења, што може повећати тежину мамурлука и непријатног осећаја у стомаку. Посебно се истиче црно вино, које има висок ниво хистамина који може довести до упале и отока.

Алкохол дехидрира тело, подстичући га да задржи воду, што доводи до натечених лица, руку и ногу. Такође може изазвати упалне процесе у телу, јер може бити токсичан за ткива и органе, посебно јетру.

Замена

Ограничите унос алкохола и увек пијте воду уз алкохолна пића да бисте остали хидрирани. Ако пијете алкохол, бистра алкохолна пића као што су вотка, џин и бели рум могу бити боље опције за избегавање надутости. Уз то је препоручено да користите газирану воду или свежи сок од цитруса, газираних сокова са шећером.

Млечни производи

Млеко, сир, јогурт и сладолед могу вам изазвати неке проблеме у организму, па самим тиме и надутост. Неки људи имају потешкоћа са варењем лактозе, шећера у млеку, што може довести до надимања и упале. Ако често имате ове реакције након конзумирања млечних производа, онда сте вероватно нетолерантни на лактозу и препоручљиво је да ово проверите са лекаром.

Замена

Пробајте млечне производе без лактозе или биљне алтернативе као што су бадемово млеко и сојино млеко. Они могу бити лакши за варење и могу изазвати мање надимање.

Поврће

Да ли сте се икада суочили са надимањем или чак болом у стомаку након што сте појели броколи, карфиол, купус или прокељ? Ово је могуће јер ово поврће садржи рафинозу, сложени шећер који се тешко вари и може изазвати гасове и надимање. Када одређене бактерије ферментишу ову храну, оне ослобађају гасове као што су метан, водоник и водоник сулфид.

Замена

Из исхране избаците поврће које вас надима и одлучите се за поврће које мање производи гас, као што су спанаћ, паприке и тиквице.

Хумус и пасуљ

Пасуљ и друге махунарке садрже велике количине влакана и олигосахарида. Оне се ферментишу бактеријама у цревима, што може довести до гасова и надимања у стомаку.

Замена

Натапање махунарки преко ноћи у води, па затим темељно кување може смањити вероватноћу да ће доћи до надимања. Пробајте сочиво и мунго пасуљ, који су генерално лакши за варење.

Ферментисана храна са високим садржајем хистамина

Храна попут киселог купуса, кимчија, јогурта и одређених сирева (дакле, намирнице које су наводно добре за црева) често садржи много хистамина. Људи са нетолеранцијом на хистамин недостају довољни нивои ензима диамин оксидазе (ДАО), што доводи до накупљања хистамина, што може изазвати надимање, главобоље и друге симптоме.

Замена

У овом случаеју, одлучите се за свежу, неферментисану храну која обично има мање хистамина. Свеже воће и поврће (осим оних са високим садржајем хистамина као што су парадајз и спанаћ), свеже месо и житарице без глутена су сигурнији избор.