ОпенАИ лансира SearchGPT који би могао потпуно да уништи Гугл претраживач

Компанија ОпенАИ, која је позната по својим алатима са вештачком интелигенцијом, представила је још један "паметан" производ. У питању је SearchGPT - АИ браузер који обећава трансформацију у домену претраживања интернета.

Коришћење алата са вештачком интелигенцијом за потребе претраживања интернета све више узима маха, а један од пионира у овој области је, сасвим очекивано, компанија ОпенАИ са својим новим производом, SearchGPT.

SearchGPT покреће револуцију у претраживању интернета

Уместо уобичајеног поља за унос упита, претраживање интернета уз помоћ SearchGPT алата почиње великим питањем на екрану: "Шта тражите?" Али, уместо да након унетог захтева на екрану изађе мноштво линкова поређаних без икаквог реда, они се кориснику приказују организовано, тако да буду једноставни за разумевање и сналажење, преноси портал The Verge.

"SearchGPT је дизајниран тако да корисницима помогне да се повежу са издавачима, и то тако што ће јасно цитирати и линковати чланке у претрагама", наведено је у објави ОпенАИ. "Тако ће корисници бити потпуно сигурни одакле информације долазе."

Након што се резултати претраге прикажу на екрану SearchGPT претраживача, корисник може да постави и додатна питања и потпитања или да кликне да траку која се налази са стране како би отворила и друге релевантне изворе који су понуђени. АИ претраживач нуди чак и опцију "визуелних одговора", али за сада није познато како они тачно функционишу.

SearchGPT би могао бити почетак крај Гугла

Иако већ сада доста добро организован, SearchGPT је још увек у фази тестирања, а приступ његовим функционалима имаће само око 100.000 корисника. Крајњи циљ компаније ОпенАИ јесте да интегрише све функције претраге директно у ChatGPT, свој најпознатији алат са вештачком интелигенцијом.

"Медијски партнери су дали драгоцене повратне информације, а ми настављамо да тражимо њихов допринос", истакла је Кејла Вуд, портпарол ОпенАИ у интервјуу за The Verge.

Оног момента када ОпенАИ претраживач буде потпуно доступан свим корисницима, Гугл би се могао наћи у великом проблему, иако је и сам почео да имплементира функције са вештачком интелигенцијом у свој претраживач. Хоће ли бити довољно брз и ефикасан ће, практично, одредити његову судбину. Ако закаже, то би могао бити почетак његовог краја.