Без лутања и са особом која је ризница знања: Зашто су локални туристички водичи поново популарни

Ретко ко не воли путовања - упознавање са новим градом, његовом културом, локалцима, испобавање нових специјалитета, заиста нема цену. Ипак, можемо да се "погубимо" по мапама, утрошимо доста времена да пронађемо одређено место или чекамо данима да посетимо популарни локал. Зато би можда требало пронаћи стручњака који би нам у свему олакшао и учинио боравак у другој земљи далеко пријатнијим и једноставнијим, а који такође постаје све занимљивији млађој популацији.

Уколико самостално истраживање града није ваш избор, јер прочавање историје и бесциљно ходање није нешто у чему уживате, онда би требало размислити о туристичком водичу и то посебно оном који води мање пешачке туре.

Знате како кажу за туристичке водиче да су велика ризнице знања, који вас лако може провести са једног дела града у други, показати пречице, испричати феноменалне локалне приче. По многима, они су прави избор и почетак одмора једноставно не може да се замисли без њих.

Поново популарни међу младима 

Уколико сте већ имали искуства са водичима, познато вам је да ће дати смернице за упознавање место из разних углова, а сигурно је упућивао на локалне продавнице, занаменитости, ресторане.  

"Пешачка тура коју води искусан локални водич пружа одличну прилику путницима да се оријентишу и упознају са 'распоредом' града или квартом", рекла је Лиса Чен, директорка једне туристичке компаније.

Недавна анкета показала је да туристички водичи и туре поново добија популарност међу млађим путницима, посебно међу миленијалцима и генерацијом Зед. Популарни разлози за овакав избор укључују дубље урањање у историју, истраживање локалне кухиње и упознавање локалаца, пише Хаф пост.

Зашто су приватни водичи за многе прави избор

Можда вам велике групне туре делују хаотично, али ако избор "падне" на приватне, мање туре сигурно ће шетње и "лутања" бити флексибилнија и персонализованија. Такође, мање групе омогућавају туристима да директно комуницирају са водичем и прилагоде искуство својим интересовањима.

Локални водичи такође помажу у уштеди времена и избегавању гужве. У ери еколошке свести, обилазак града са локалним водичем доприноси одрживом и одговорном туризму, а вођене пешачке туре могу значајно побољшати целокупно искуство и учинити боравак пријатнијим.

"Они обилују знањем, умеју да препоруче добре кафее, оброке, као и активности ван утабаних стаза. Туре обично почну рано ујутру, а путници могу искористити стручност и интерне савете водича, и тако стећи вредне увиде који побољшавају целокупно искуство и чине боравак угоднијим", појашњава Чен.