Покушавате да затрудните? Лезите најкасније у ово време, саветују научници

Промене животног стила су кључне за жене које желе да затрудне, а ово укључује здравију исхрану, избегавање алкохола и цигарета, као и здрав распоред спавања. Али постоји ли идеално време за одлазак у кревет? Одговор је: Да. Ево када би жене које желе да постану маме требало најкасније да оду на спавање.

Истраживачи су пратили 4.000 жена у репродуктивном добу током петогодишњег периода, како би видели како време спавања утиче на њихове шансе да затрудне. Познато је да је добијање довољно сна важно за здравље, па самим тиме и плодност, али једна студија показује да се не рачуна само количина сна, већ је избегавање одласка у кревет касно увече такође кључно.

Резултати су показали да су жене које редовно иду у кревет после 22 часова и 45 минута увече имале 22 одсто веће шансе да имају проблема са плодношћу.

Научници у Хунану, у Кини, анкетирали су жене између 2015. и 2020. године, како би видели како различити режими спавања утичу на стопу трудноће међу онима који активно покушавају да заснују породицу.

Они су искључили друге факторе који би могли смањити шансе за зачеће, као што су гојазност, пушење и висок унос алкохола. Резултати су показали су мале варијације у стопама плодности међу онима који иду на спавање касније од наведеног времена. У овим случајевима би дошло до наглог пада шанси да жена затрудни - за више од петине.

Истраживачи верују да каснији одлазак на спавање ремети унутрашњи сат тела и покреће одређену хормонску реакцију, која смањује вероватноћу да ће сперматозоид оплодити женску јајну ћелију.

Репродукција је замршено контролисана хормонским механизмима, тако да свако нарушавање ових механизама може довести до неплодности. Брзи темпо савременог друштва резултирао је значајним променама у животном стилу људи, због чега све већи број њих има тенденцију да одлаже време за спавање, закључили су научници, додајући да су ови налази вредна информација за жене у репродуктивном добу, преноси "Дејли мејл".

Друга истраживања такође потврђују важност сна ако жена жели да затрудни. У једној студији је учествовало преко 600 жена које су биле подвргнуте вантелесној оплодњи и научници су анализирали како њихове навике спавања утичу на шансе за трудноћу.

Према томе, све жене су груписане су у три категорије: оне које спавају кратко (4 до 6 сати сваке ноћи), умерено спавају (7 до 8 сати) и дуго спавају (9 до 11 сати). Резултати су показали да су особе које спавају умерено, имале највећу стопу трудноће (53 одсто). Насупрот томе, стопе трудноћа међу онима које кратко спавају (46 одсто) и онима које дуго спавају (43 одсто) биле су значајно ниже.

Дакле, када се ови резултати повежу са претходним, то само доказује да је важно имати што квалитетнији сан да би се шансе за трудноћу повећале: Ако жена легне раније (дакле, пре 22 часова и 45 минута), веће су вероватноће да ће имати између седам и осам сати неопходног, здравог сна.