Флерт или само пријатељски разговор - осмех све одаје

Понекад се збунимо да ли нам друга особа сигнализира да јој се свиђамо или само води пријатељски разговор, па док већамо у глави шта и како, истраживања су рекла своје - осмех нас заправо одаје у ком правцу идемо. Тај гест може указати да се неком допадамо или неко нама, посебно ако је овај израз лица суптилан.

Смањује стрес, побољшава укупно благостање и чини да се осећамо добро - флертовање подразумева вербална и невербална понашања и може се протумачити као интересовање или привлачност према другој особи. Често не укључује логику, а када неко види другу особу сличну себи, повећава се шанса да ће ту особу сматрати привлачном, резултати су истраживању из 2018. године. 

Ако се и трудимо да водимо пријатељске разговоре, осмех је тај који ће нас одати да флертујемо и да нам је особа са којом причамо привукла пажу.

Овим су се бавили и научници и открили су да постоје знакови на лицу које жене "упућују" мушкарцима и који указују на заинтересованост. Утврђено је да су у шест студија мушкарци могли да препознају одређене женске изразе као флертовање. То су благи осмех, глава окренута на једну страну и благо нагнута надоле и очи усмерене на особу. Такође су приметили да су мушкарци брже препознавали речи везане за секс када су уочили овакве изразе на лицу. 

Занимљиво је да су изрази који указују на флерт  суптилни и пружају женама прилику да изразе потенцијално интересовање, уз одржавање одређене дистанце, наводи истраживач Хај-Мохамади и сарадници. Изрази који су превише двосмислени могу бити перципирани као пријатељски, што може довести до тога да се не препознају као знак флертовања. То је посебно наглашено код мушкараца са нижим прагом за препознавање романтичног интереса.

Мушкарци могу да препознају ову суптилност, и њихова способност да разликују флерт од среће на лицу, омогућава им да брже реагују на флертовање жена, перципирајући позив за успостављање везе.

Како се развија квалитетна веза 

Истраживање о везама најбоље се тумачи у ширем контексту развоја здравих односа. Романтични интерес је искра, дакле почетак, а не одскочна даска за пребрзо ускакање у нову везу. Квалитетни однос се развија кроз особине као што су љубазност, саосећање, поверење, поштовање, дивљење, прихватање и многе друге особине које не носимо на рукаву или лицу. Одвајање времена да упознамо неког новог је најбоља инвестиција коју можемо направити у неговању здравих, срећних парова, пише Сајколоџи тудеј.