Магазин

Телефон, слушалице, паметни сат: Како правилно да чистите технику

Знате ли да је површина мобилног телефона има више бактерија него WC шоља? Звучи невероватно, али је истина, а исто се може рећи и за бројне друге уређаје које свакодневно користимо. Увек их додирујемо голим рукама, без обзира да ли смо их претходно опрали или не, тако да има смисла да ови уређаји постају легло бактерија. Ево како да их правилно одржавате чистим.
Телефон, слушалице, паметни сат: Како правилно да чистите технику© Freepik/Drazen Zigic

Увек се сетите да оперете руке када уђете у дом, али да ли се сетите да очистите свој мобилни телефон, слушалице, паметни сат? Вероватно не, а заједно са тастатурама, мишевима и другим дигиталним уређајима које користите свакога дана, све ове површине су пуне невидљивих бактерија и прљавштина. 

Ево како правилно да их чистите, тако да одржавате хигијену, али и спречавате потенцијални квар уређаја:

Обришите екране нежно, али темељно

Користите крпу од микровлакана посебно дизајнирану за екране. Сићушна влакна хватају и уклањају прљавштину и масне трагове прстију, без остављања трагова или огреботина. Навлажите крпу од микровлакана дестилованом водом и темељно обришите екране телефона, таблета, лаптопа, паметних сатова.

Немојте користити папирне убрусе или марамице. Папирни производи се разлажу и могу оставити ситне огреботине или длачице на површини екрана које могу зачепити отворе.

Никада не користите спрејеве за чишћење или друге јаке хемикалије. На пример, средства за чишћење стакла често садрже алкохол или друге хемикалије које само једном употребом, могу уништити многе екране лаптопова.

Уклоните остатке између тастера на тастатури

Користите лименку са компримованим ваздухом да издувате ситне мрвице и прашину која се накупила између тастера, што може проузроковати да се тастери залепе. Прво, потпуно искључите уређај. Затим нагните лаптоп под углом и прскајте кратке млазове ваздуха по тастатури и ову радњу поновите из различитих углова, да бисте подигли и одували све остатке.

Такође можете да користите нову четкицу за зубе са меким влакнима да нежно уклоните мрвице, прашину, мртве ћелије коже и другу прљавштину између тастера на тастатури, без изазивања оштећења. Овом приликом можете задржати ову четкицу и користити је искључиво за чишћење ваших техничких уређаја. Четкајте у једном правцу да бисте ефикасно сакупили и уклонили остатке, а затим употребите лименку компримованог ваздуха да одувате све остатке које ручно нисте уклонили.

Немојте користити памучне штапиће или чачкалице да бисте ископали остатке, који се могу одломити и изазвати већи проблем ако се завуку дубље унутра. Немојте користити четкицу за зубе са чврстим влакнима, јер агресивно рибање може изгребати површину ваших тастера или померити их. Такође, избегавајте држање конзервираног ваздуха наопако, што ослобађа течност која може оштетити електронику.

Отвори на уређају

Проверите своје портове за пуњење на телефонима, таблетима, бежичним слушалицама и паметним сатовима. Пажљиво остружите све остатке пластичном или дрвеном чачкалицом. За прљавштину која се налази дубље у отвору, користите ваздух из конзерве да бисте га ослободили.

Немојте заглављивати металне алате или предмете у отворе, јер ово може постепено уништити способност уређаја да се правилно повежу и пуне.

Протресите уређаје

Искључите тастатуре и мишеве и друге уређаје, нежно их протресите наопачке изнад корпе за отпатке да бисте испразнили мрвице, куглице прашине, косе и друге остатке који могу да ометају њихов рад. Посебно је препоручљиво да ово радите са бежичним уређајима, јер заглављена прљавштина може да омета повезивање на Блутут.

Не покушавајте ову врсту чишћења док су уређаји и даље укључени и повезани, што може довести до случајног притискања дугмади и команди.

Потопите и изрибајте каишеве за паметне сатове

Помешајте неколико капи благог сапуна за руке у посуду са топлом водом. Нежно их орибајте да бисте уклонили зној, масноће коже и наслаге прљавштине четкицом за зубе са меким влакнима или каиш трљајте између врхова прстију. Темељно исперите и оствите да се осуши.

Ако није изричито наглашено да је водоотпоран, немојте убацитицео сат у воду, да га не бисте оштетили.

Освежите слушалице са антибактеријским марамицама

Повремено користите марамицу која садржи алкохол за дезинфекцију, посебно након тренинга или ако их носите дуже време. Марамице могу убити и спречити ширење бактерија, посебно ако их делите са другима. Обришите површину пластике и меканих врхова за уши, помоћу памучног штапића за уши.

Немојте да дозволите да уђе влага у отворе слушалица, јер то може оштетити унутрашње компоненте и никада их немојте потопити у воду или средства за чишћење.

image