Магазин

Кратак водич за напојнице у европским земљама: Где се бакшиш очекује, а где се сматра лепим гестом

"Заокруживање" износа рачуна је пракса у већини европских земаља. Међутим, висина напојнице може итекако да варира - од пар центи, па све од неколико десетина евра, зависно од земље у којој се налазите, али и од врсте угоститељског објекта.
Кратак водич за напојнице у европским земљама: Где се бакшиш очекује, а где се сматра лепим гестом© Canva / anytka

Правила остављања напојница конобарима, таксистима и особљу хотела зависи од земље до земље, али је неко уопштено правило да износ варира између 5 и 10 процената од вредности услуге. Међутим, неке земље имају и своја, посебна правила, која некада испадају из овог уобичајеног шаблона. Прошли пут смо акценат ставили на различите делове света, али овог пута наш фокус је на популарним европским дестинацијама.

Француска

Французи су доста опуштени када је реч о напојницама и код њих оне нису обавезне: возачи Убера неће очекивати од вас да оставите који евро више, као ни рецепционар у хотелу или конобар у оближњем кафићу. Наравно, то не значи да не треба да изразите своју захвалност за изузетну услугу. У добром ресторану сасвим је у реду да оставите између 5 и 10 евра, а ако купујете кроасан у оближњој пекари, 10 или 20 центи кусура такође не морате чекати. Продавци ће вам бити захвални.

Немачка

У Немачкој важи правило да се у ресторанима оставља између 5 и 10 процената од износа рачуна. У мањим градовима напојницу можете оставити само у готовини, али у великим градовима то можете учинити и ако плаћате картицом. Једино што ћете у том случају морати јесте да нагласите конобару да вам на износ рачуна дода и онолико колико желите да га частите. Уколико сте изузетно задовољни услугом напојница може бити и већа - од 15 до 20 процената од укупног рачуна.

Грчка

Грцима је јако важно да туристи у њиховој земљи уживају, па ће они учинити све да тако и буде. Из тог разлога они напојнице не доживљавају као нешто што би по аутоматизму требало да добију, већ као гест којим ћете им показати да сте се заиста лепо провели и уживали у услузи или оброку. Стога не постоји ни правило када је износ бакшиша у питању. Ипак, препорука је да он варира између 10 и 15 процената у ресторанима, а да се спремачицама и батлерима у хотелу остави 1 до 2 евра дневно.

Италија

За разлику од Грчке, у Италији је остављање бакшиша спада под обавезно. Стандардних 5 процената од висине рачуна сматра се потпуно задовољавајућом напојницом, док је 10 посто већ веома великодушно од стране госта. Међутим, када је реч о куповини кафе или сладоледа "за понети" у питању - ту чашћавање није обавезно, иако се чак и тада препоручује макар нека симболична част. Пола евра или евро је и више него довољно.

Шпанија

Шпанија има своја правила када је остављање напојница у питању. Уколико седите у башти кафића или ресторана - чашћавање је обавезно јер конобар треба да се пробија између столова и кроз гужву до вас. Ако рачун премашује 40 евра по особи - остављање бакшиша је такође обавезно, и то најмање 5 евра. Али, ако пијете кафу или пиво у локалном бару, нешто ситниша (50 центи, евро, два) је и више него довољно, тек толико да се конобару захвалите за пружену услугу.

Велика Британија

У Великој Британији је поглед на остављање напојница веома специфичан: ако сте у неком локалном пабу, довољно ће бити да "заокружите" износ рачуна на прв већу цифру, али уколико сте сели у иоле добар ресторан - 10 процената је минимум који би требало да оставите конобарима. У појединим угоститељским објектима се може десити и да вам у износ рачуна аутоматски урачунају и напојницу, тако да увек проверите шта пише, пише Вашингтон пост.

image