Санкт Петербург преко лета: 3 врсте водене забаве у граду на Неви

Цар Петар I саградио је Санкт Петербург на води - на реци Неви и њеним многобројним притокама и каналима. Стога, ред је да се њима ода и почаст. А како другачије него уживањем у благодетима воде у врелим летњим данима?

Обично туристи у Санкт Петербургу обилазе град туристичким аутобусима или пешке, крећући се од једне до друге знаменитости и "упијајући" лепоте града који важи за историјску и културну ризницу Русије. Али, Северна престоница може још много тога да понуди! Али, за то је потребно са асфалта сићи у воду.

Пловидба на дасци кроз само срце Санкт Петербурга

Сваке године у Санкт Петербургу се организује Фонтанка САП, манифестација у којој учествује на хиљаде људи који плове на посебним даскама (САП - Stand Up Paddle) и крећу се водом уз помоћ весла. Овај догађај се заиста може сматрати спектаклом јер су учесници сви до једног костимирани у најразличитије јунаке из култних филмова или бајки. Рекама у центру града могуће је пловити на дасци и сваког јутра, док водени трамваји и туристички чамци још увек стоје усидрени. Они искусни се у ову авантуру могу упустити самостално, а они који нису вични овом воденом спорту могу да крену у пловидбу и са инструкторима локалних школа.

Поход у кануима - уживање за душу и тренинг за тело

За оне којима сап-даске делују као превише захтевно пловило постоји и други вид водене забаве - поход у кануима. Пловидбе се обично организују рано ујутру, док још нема гужве, како би доживљај био потпун. Са ветром у коси туристи и житељи Северне престонице могу да плове Невом и обилазе приобалне атракције попут крузера Аурора, а они искусни могу да оду све до језера Ладога, па чак и остану тамо на неколико дана. Осим што је овај вид обилажења града сам по себи необичан, он је још и врло добар за здравље, јер веслање реком захтева доста добру кондицију и изузетну физичку издржљивост.

Финским заливом на једрилицама

Туристи који истраже град "изнутра", крећући се његовим рекама и каналима, имају прилику да оду и корак даље (или је можда боље рећи талас даље) и запуте се заједно са другим љубитељима водених спортова и до Финског залива. Тамо их очекује јединствена авантура на једрилицама. Они који се осмеле на овакав излет имаће шта и да виде: Лахта Центар (највиши небодер у Европи), острво Котлин и Кронштадт - град у граду који је под заштитом УНЕСКА и многе друге лепоте Санкт Петербурга које је из центра града просто немогуће доживети.