Магазин

И превелик унос воде може да буде опасан за организам

Иако нас доктори саветују да треба да пијемо око осам чаша воде дневно, често кршимо ове препоруке и заборавимо да се хидрирамо или пак претерамо у испијању. Дехидратација никако није добра, али и прекомерна конзумација воде може да буду опасна.
И превелик унос воде може да буде опасан за организам© Adrienn/pexels

Као што је познато, недовољно воде у телу може довести до дехидратације и појаве на пример, вртоглавице или у екстремним случајевима, смрти. Такође, и претеривање у испијању воде утиче на  баланс електролита у организму, што опет није добро, кажу стручњаци. Дакле, треба пронаћи меру. 

Колико воде треба пити дневно

Иако је осам чаша воде препорука стручњака, треба имати на уму да се течност уноси из хране и других пића, те око 20 одсто дневног уноса течности обично долази из хране. Одрасли мушкарци који живе у умереним климатским условима треба да уносе око 15 чаша течности дневно, док одрасле жене у умереним климатским условима треба да уносе око 11 чаша течности дневно и треба да пију више током менструације, трудноће или дојења, према Националној академији наука, инжењерства и медицине Америке.

Проблеми који настају када претерамо 

Прекомерно конзумирање воде или других течности, као што су спортска пића, могу изазвати проблеме јер концентрација соли у крви постаје превише ниска.

"Када се то деси, ниво воде у телу расте и ћелије реагују како би се регулисала концентрација електролита, што може изазвати здравствене проблеме", каже др Махеш Полаварапу.

Прекомерна хидратација је чешћа код спортиста, особа који имају проблемима са бубрезима и оних који узимају одређене лекове који могу изазвати прекомерну жеђ, као што су антидепресиви и диуретици, кажу стручњаци.

Шта може да се догоди ако пијемо превише воде

Превелика конзумација воде је повезана са стањем које се зове хипонатремија, које настаје када је концентрација соли у телу превише ниска, јер пијење великих количина воде у кратком временском периоду ремети електролитски баланс тела.

Други симптоми хипонатремије могу укључивати мучнину, повраћање, главобоље, промене менталног стања/конфузију, несвестицу, летаргију и кому. У екстремним случајевима, може довести до смрти.

Који су знаци да смо попили превише воде

Многи симптоми прекомерне хидратације могу се заменити са симптомима дехидрације. Обе могу изазвати мучнину, грчеве у мишићима и умор: "Бити свестан жеђи и боје урина је најлакши начин да се избегну и прекомерна хидратација и дехидрација," каже Еволдт.

Ако сте жедни, вероватно треба да пијете више воде. Тамно жути урин је такође знак да треба више пити. Бистар урин је знак да можда треба да пијете мање, пише Си-Би-Ес-Њуз.

image