Љубитељи црног хумора имају већу вероватноћу да показују мрачне особине личности, попут садизма

Смисао за хумор, то јест све оно што нас засмеје и забавља, углавном представља позитиван аспект наше личности. Међутим, они који највише уживају у црном хумору, посебно у шокантним и контроверзним изјавама/шалама, такође имају већу вероватноћу да поседују неке "мрачне" особине личности, попут садизма и макијавелизма.

Оне које црни хумор највише забавља ће можда изненадити резултати нове студије, у којој је откривено да постоји велика шанса да људи који преферирају шокантне и морбидне шале поседују неке од особина личности Мрачне тетраде - нарцизам, садизам, макијавелизам и психопатија.

Након завршетка неколико процена личности, резултати 165 студената универзитета Плајмаут у Великој Британији доказали су да су појединци који су скренули ка мрачном хумору показали више нивоа све четири особине црне тетраде, а посебно су се истицали макијавелизам и садизам. Такође, они са израженим садизмом били су изузетно добри у смишљању шокантних, увредљивих шала.

Ово се односи на комуникацију са другима на интернету, јер је откривено да су особине мрачне тетраде и црни хумор уско повезани са "троловањем" на интернету. "Троловање" на мрежи је друштвено понашање које карактерише обмана и ометање онлајн дискусија, углавном коришћењем контроверзних изјава, садржаја...

Другим речима, онај који "тролује" има за циљ да подстакне конфликт тамо где ганема. Разлог за ово је уживање у пометњи која настане када се други корисници на мрежи окрећу једни против других. Ипак, иако су такви појединци уживали у нарушавању психичког мира других, нису уживали када би били мета туђег "троловања", показали су резултати.

"Ово илуструје потенцијалне мрачне психолошке мотиве иза уважавања и употребе црног хумора. Штавише, изгледало је да је троловање на мрежи подржано одређеним аспектима црног хумора", закључили су аутори студије у свом извештају, преноси "Њујорк пост". Све у свему, ови резултати указују на то да црни хумор може бити подстакнут мрачним мотивацијама (на пример, садистичким или макијавелистичким).

Мрачне особине личности и врста црног хумора

Црни хумор се углавном односи на "негативније" врсте шале, као што су иронија, цинизам, сарказам, сатира... Једна италијанска студија из 2022. године је показала која врста хумора се везује за одређене мрачне особине личности.

На пример, макијавелизам је био повезан са већом употребом ироније и цинизма. С обзиром да су макијавелисти бескрупулозни и застрашујући, они могу користити хумор као средство да манипулишу другима. Људи са високим степеном макијавелизма могу користити иронију као начин да истакну слабости других људи, без штете по своју друштвену репутацију.

Психопатија је имала највише корелације са омаложавањем кроз хумор (сатира, сарказам и цинизам). Психопате могу да користе злонамерни хумор да спусте друштвени статус других, не узимајући у обзир туђа осећања.

Нарцизам је, за разлику од других, био повезан са "лакшим" стиловима хумора. Претпоставља се да нарцисоидни људи имају тенденцију да користе позитивнији хумор у нади да побољшају сопствену репутацију у интеракцији са другима, да импресионирају, да им се други диве...