Олимпијци и врхунски тркачи живе дуже од већине људи: Интензиван тренинг утиче на животни век

Тешки и напорни тренинзи, претрчене десетине и десетине километара за само пар сати су без сваке сумње велики изазови за спортисте и олимпијце. Ипак, овај напор на дуге стазе има своје предности и може да продужи живот, каже истраживање.

Јасно је да трчање 10 сати недељно, претрчаних више од 120 километара, представља изузетно интензивну физичку активност, али недавна студија показује да овакви тешки тренинзи могу заправо допринети дужем животу професионалних спортиста. Другим речима, овај ниво вежбања изгледа претерано, али има и позитивне ефекте на здравље и дуговечност спортиста.

У оквиру студије, анализирани су здравствени подаци од 200 људи који су трчали око 1,6 километара испод четири минута и то у различитим деценијама.

Закључено је да су професионални тркачи у просеку живели готово пет година дуже од опште популације. "Гурање" људског тела до максимума могло би заправо бити корисно, барем за неке.

Добро или ипак лоше по здравље

Иако бројне епидемиолошке студије сугеришу да физички активни појединци живе дуже од неактивних, још увек није јасно да ли је вежбање више од препорученог добро или лоше за здравље.

Начин живота спортиста који се баве маратоном, бициклизмом или триатлоном могао би да ствара претерани стрес на њихова срца, сугеришу неки научници, што их ставља у већи ризик од преране смрти.

Иако напорне вежбе и активности свакако могу да седентарне појединце изложе ризику од повреда и здравствених проблема, оне имају другачије ефекте на искусне спортисте.

Људи који вежбају више од препорученог могу смањити ризик од смрти за 30 одсто, односно 10 одсто више од оних који се држе смерница стручњака, наглашава се у студији Универзитета Харвард из 2022. године.

Кардиолог Стивен Фоулкс са Универзитета у Алберти и његове колеге спровели су епидемиолошке студије над учесницима Тур де Франса, олимпијцима и веслачима и показали да живе дуже од опште популације.

Могу да живе и до 12 година више од опште популације

Научници су сада показали да то такође важи и за најбрже тркаче једне миље (1,6 километара). Спортисти који могу да претрче 1,6 километара испод четири минута су јединствени појединци, познати по томе да свој респираторни, кардиоваскуларни, метаболички и мускулаторноскелетни систем гурају до краја. А да би постигли овај ниво брзине, тркачи редовно учествују у високоинтензивним активностима током недеље.

Зато ови атлетичари у просеку живе и до 12 година више од опште популације, наводи се у истраживањуиз 2018. Нова студија разматра већи број испитаника у периоду од три деценије, а њени резултати поново потврђују да вежбање, чак и на нивоу потребном за елитне спортисте, има позитиван утицај на дуговечност, пише Сајанс Алерт.