Најомраженије и најомиљеније друштвене мреже у Србији и свету

Према последњим подацима интернет користи скоро 5,5 милијарди становника широм света, односно нешто више од 67 процената укупне популације. Од тога, више од 5 милијарди становника има макар једну друштвену мрежу. Која је омиљена у Србији, а која важи за најомраженију? И, каква је ситуација на светском нивоу?

Где год да се окренемо око себе видимо некога ко "скролује" друштвеним мрежама: колега на паузи за ручак, жена у градском превозу на седишту до нас, дечак који у пекари чека ред за бурек. Друштвене мреже су постале део свакодневице. Али, не котирају се све једнако добро - има оних које важе за најомиљеније, а има и оних које су им сушта супротност. Ко је донео такав суд? Па, корисници широм света, чије је резенције на Гугл Плеј продавници анализирала компанија МејлСуит.

Омиљена друштвена мрежа у Србији, а и у свету

Титула најомиљеније друштвене мреже у Србији (и свету) припала је ТикТоку - платформи која је доживела експанзију у протеклих неколико година и која се користи за пласирање кратких видео-снимака. Ово не изненађује: ТикТок је глобални феномен и важи за најпопуларнију друштвену мрежу у још 30 држава света. Број преузимања на Гугл Плеј продавници увелико је премашио бројку од једне милијарде. Када је реч о комшијским земљама, ситуација је следећа: у Румунији и Мађарској је Фејсбук јако добро котиран, док Македонци и Хрвати баш као и Срби, преферирају ТикТок. Становници Бурагрске предност су дали апликацији Танго, која се користи за стримовање и видео-позиве. Одмах за ТикТоком на светском нивоу "каскају" Тредс, Фејсбук и Инстаграм - друштвене мреже на чијем је челу Марк Закерберг, док је на петом месту Ликее, контровезна због своје политике приватности плаформа која, попут ТикТока, нуди корисницима могућност објављивања кратких видео-записа. 

Најомраженија платформа у Србији и региону

Убедљиво најомраженија друштвена мрежа у Србији је Фејсбук, а ова нимало ласкава титула овој друштвеној мрежи додељена је у укупно 39 земаља света. Одмах иза Фејсбука нашли су се и Реддит, који је најомраженија платформа у још 30 земаља, као и Икс (бивши Твитер), који не воле корисници у чак 15 држава. Инстаграм је и у овој категорији нашао своје "почасно" место, додуше, он је на листи најомраженијих душтвених мрежа тек у 4 земље. ТОП 5 "затвара" Тредс - платформа коју је Марк Закерберг пре нешто више од годину дана лансирао са жељом да направи алтернативу Масковом Иксу. Нажалост, мрежа није доживела баш онакву популарност о којој је Закерберг маштао. Становници Босне и Херцеговине и Северне Македоније такође су Фејсбук оценили најнижом оценом, док су Мађари за најгору платформу изабрали Реддит. У Бугарској и Румунији је најгори рејтинг имао Икс.