У љубавној афери са кафом - ово је град са највише кафића у свету

Испијање кафе и других пића у кафеима има своје чари а дружења на омиљеном месту максимално повећава ужитак. У сваком граду, избор кафића јесте разнолик, али по броју места за испијање омиљеног јутарњег напитка предњачи један кинески град за ког кажу да је у посебној "љубавној афери са кафом".

Они који су га посетили, кажу да у Шангају постоје делови града где нећете моћи да се окренете, а да не наиђете на још један нови мали кафић. Култура кафића у граду се развија годинама, али отварање након ковида заиста је дало велики подстицај, јер локално становништво оберучке прихвата живот на отвореном, тражећи места за сусрет са пријатељима и породицом.

За многе, одлазак у кафиће се сматра трендом, што је привукло младе посетиоце да долазе, а кафеи су сада постали места за разне друштвене догађаје. Како број кафића расте, тако расте и апетит за експериментисањем те становници желе да пробају нове укусе и нове врсте кафе, пише Би-Би-Си.

Извештај Шангајског међународног фестивала културе кафе бележи 9.553 кафића крајем 2023. године. И није само број објеката оно што Шангај издваја - док другим кинеским градовима доминирају велики ланци, експлозија кафића у Шангају углавном је подстакнута независним објектима. 

Једна жена у Шангају сматра да је локална култура кафића сада чврсто успостављена и када су је питали колико шољица кафе пије дневно, гласно се насмејала и одговорила: "Колико год желим". Ова изјава илуструје колико је ова навика постала интегрални део свакодневног живота у Шангају.

Такође, један од становника је истакао да је град је космополитски, међународни, трговачки у коме постоји традиција испијања кафе у кафићима.

Власници се суочавају се са проблемима, али се и прилагођавају

Са толико нових објеката на шангајској сцени, конкуренција за купце постала је жестока, а и власници се суочавају са изазовима, али ипак долазе до успеха кроз јединствене концепте и интересантан дизајн. Најамни трошкови могу да буду високи, а увезена зрна кафе су скупа, па власници покушавају да избегну повећање цена и труде се да привлаче купце новим укусима и врстама овог напитка. Такође, многи кафићи у Шангају се ноћу претварају у барове како би максимално искористили свој простор и могућности, па ови кафићи често нуде музику уживо и друге забавне активности које привлаче муштерије.