Увек гледате ТВ док једете - да ли је ова навика стварно толико лоша

Вероватно су вас родитељи док сте били мали бар једном опоменули да не једете док гледате телевизију , јер "није добро" за вас. Испоставља се да је ово заправо истина, према бројним научним радовима на ову тему. Да ли се то мења ако, на пример, једете добро избалансиран оброк? Да ли је тада "боље" за нас или гледање телевизије у било ком случају, чак и када једемо здраву храну, није препоручљиво? Ево шта кажу стручњаци о томе, као и да ли постоји "добар" начин да то радите.

За многе људе нема ништа више опуштајуће него да уживају у укусном оброку, док гледају своју омиљену серију или филм. Иако је већина нас ово бар једном урадила, посебно јер је гледање телевизије док једемо толико опште прихваћено, али мало ко зна да ли нам ово заправо штети или не.

Иако је тешко доћи до прецизног одговора, до сада је урађено мноштво истраживања која показују везу између гледања телевизије и већег ризика од гојазности, углавном због недовољно вежбања, што се јавља са таквим седентарним стилом живота.

Али гледање телевизије такође може утицати на то колико једемо, те се лако може десити да конзумирамо много више хране него што нам је потребно. "Кривац" за ово је узбудљиви садржај на екрану, који нам потпуно одвлачи пажњу од хране пред нама.

Не знамо шта једемо, ни колико дуго једемо

Када смо сконцентрисани на занимљив заплет филма који гледамо, нисмо свесни сигнала које нам тело шаље, који нам говоре да смо сити, што би могло довести до преједања. Постоје и нека истраживања која сугеришу да се не сећамо шта смо јели када једемо храну испред телевизора, као и да не можемо да проценимо количину коју смо појели, што би могло значити да касније једемо више.

Откривено је и да гледање телевизије може да утиче и на брзину којом једемо, према подацима Холандског института за друштвена истраживања. Група људи је водила дневник о свему што су радили током једне недеље, укључујући време оброка и гледање телевизије, па чак и врсту садржаја који су гледали, преноси Би-Би-Си.

Закључено је да су људи дуже јели док су истовремено гледали телевизију, као и да је укупно време које су провели конзумирајући храну било дуже у данима када би у исто време гледали телевизију. Ово сугерише да људи вероватно нису схватили колику количину хране су заправо јели.

Постоје и други докази који показују да је дуже трајање оброка, посебно уз нешто што одвлачи пажњу, повезано са уносом више калорија.

Храна нема исти укус

Други разлог зашто можда једемо више док гледамо телевизију је тај што храна можда неће имати исти укус као када бисмо обраћали више пажње на оно што једемо.

У једној студији, у којој је од учесника затражено да запамте кратак или дуг број док једу, они који су покушали да запамте дуже бројеве изјавили су да је њихова храна била мање слатка, а научници су тада такође видели мање активности у њиховим деловима мозга повезане са перцепцијом укуса. Дакле, ако не окусите храну на исти начин, можда нећете бити тако задовољни и већа је вероватноћа да ћете грицкати након тога, што поново доводи до гојазности.

Друге стране ометања

Врста садржаја који гледамо такође може имати утицаја, јер истраживања такође сугеришу да нас расејаност може довести до тога да једемо мање - или да чак уопште не једемо, каже Ван Меер.

У једној студији, учесници су гледали две епизоде ТВ комедије. Једна група је гледала исту епизоду два пута, а друга група две различите епизоде. Током друге епизоде, обема групама су понуђене различите грицкалице.

Истраживачи су открили да су они који су гледали исту епизоду два пута појели додатних 211 калорија у поређењу са групом која је гледала две различите епизоде. То је можда зато што су били мање ометени садржајем на телевизији, па су кроз додатну храну пронашли друго задовољство. Другим речима, ако је садржај који гледамо довољно забаван, можда ћемо заборавити да једемо храну испред нас, а када нам ТВ досађује, можда једемо више.

Закључак: Јести испред телевизора или ипак не

Колико гледање телевизије утиче на наш унос хране зависи од многих фактора. То може да промени наше расположење, али и да утиче на нас на несвесном нивоу - на пример, ако лик из серије једе, можда ћемо и ми имати потребу да једемо заједно са њим. Темпо садржаја такође може да направи разлику - акциони филмови могу да нас наведу да једемо више од гледања интервјуа, према једној студији.

И наравно, важна је и храна коју имамо у рукама и колико је укусна, поред тога колико генерално можемо да се контролишемо. Између осталог, бројне студије се ослањају на податке који учесници самостално деле, тако да се не може рећи да се може у потпуности ослонити на њих. 

Међутим, свакако је боље имати свест о потенцијалним бројним негативним странама ове навике. Многи дијетолози саветују да је, без обзира да ли је у причу укључен телевизор или не, најбоље да будемо сконцентрисани на храну коју једемо, како бисмо користили сва чула и били сити и задовољни. На крају, ако сматрате да чините све што можете да бисте контролисали исхрану, али не видите помак, можда је време да угасите серију/филм док једете и видите да ли ће се ваш однос са храном променити.