Скривене тајне на "Тајној вечери" - Леонардове мистерије које и данас интригирају

Свети Петар са ножем или мистериозна фигура до Христа на композицији "Тајна вечера" уметника Леонарда да Винчија су детаљи који и после отприлике 530 година су предмет великих расправа и анализа. Драматична сцена Христа и апостола сматра се приказом различитих гестова, емоција и симбола, али шта се заправо крије иза неких детаља и зашто је ова композиција тако интригрантна и после толико векова?

Правоугаона композиција са Исусом у центру и са апостолима са његове леве и десне стране можда нам на први поглед делује као једноставна, али се сигурно не заборавља. Управо је то чувена "Тајна вечера", једно је од најпознатијих дела на свету које је настало највероватније између 1495. и 1498. године.  Ризница је приказа људских осећања, гестова и обилује детаљима које можда не примећујемо или су нам промакли, а прича су за себе. Чињеница је да многе теорије и интерпретације о скривеним симболима и значењима на слици доприносе њеној трајној привлачности и мистерији, а неки од тих детаља можете прочитати у наредним редовима. 

Христ нема ореол

На Леонардовоj "Тајнoj вечери", Исус је насликан без ореола око главе, што није било уобичајено, па постоје разна тумачења око овог момента на слици. Једни сматрају да светлост која долази са прозора насликаног иза фигуре Исуса, заправо има ту намену. Други, пак тврде да то указује да је Исус човек, односно људско биће.

Издајник и сребрњаци

Јуда, издајник,  држи сребрне новчиће које је добио за издају, а поред њега се налази посуда за со коју је оборио, што може да симболизује његов прекинут савез с Богом. Популарни блогер који у фокус ставља уметност и који се представља као Culture Critic је указао на ово као један од симбола у слици. Међутим, иако је ова теорија популарна и опште прихваћена, Леонардо да Винчи није оставио потврду да је имао овакву намеру док је сликао сцену. То значи да су многа тумачења заснована на анализи, а не на директном сведочењу самог уметника, пише Дејли мејл.

Свети Петар са ножем у руци

Петар је "препознат" управо због ножа ког има у руци, јер као што је познато, њиме ће одсећи уво војнику који покушава да ухапси Исуса.

Мистериозна фигура и прст Светог Томе

Посебну пажњу на композицији привлачи фигура до Исуса, јер је било ставова да је у питању женска фигура и сматрало се да је то највероватније Марија Магдалена. Ипак, многи стручњаци истичу да је то апостол Јован.

Такође, апостол Тома, који је у народу познат као неверни Тома, стоји с подигнутим прстом, што би могло наводно да симболише његов захтев за доказом Исусовог васкрсења.

Велика илузија

Иако нам свима прво "упадају" у очи мирни Исус и апостоли коју су у покрету, не би требало занемарити и зидове са страна, а такође на зиду иза фигура су три прозора иза којих се види пејзаж. Уметник је користимо линеарну перспективу, односно линије које се "спајају" у једној тачки и тако стварају илузију дубине на равној површини.

Дивили су јој се многи уметници 

Композиција је утицала на многе уметнике од Рафаела, преко Салвадора Далија, до Ендија Ворхола. Често је интерпретирана и у популарној култури и на пример, Кање Вест  је користио слику у музичким спотовима и омотима албума, али у савременом контексту.   

Отварање Олимпијских игара у Паризу и Тајна вечера 

Током церемоније отварања Олимпијских игара 2024. у Паризу, приказана је сцена са плесачима, дрег перформерима и диџејем коју су многи повезали са "Тајном вечером" Леонарда да Винчија. Редитељ Томас Џоли, који је креирао тај видео сегмент, тврди да је инспирацију нашао у грчком богу Дионису, а не у "Тајној вечери".  Са друге стране продуценти ове велике манифестације су тврдили да је Џоли користио Леонардову слику као инспирацију, али су нагласили да није било намере да се увреди било која верска група.