Тужни сте? Не морате да долазите на посао: Послодавац одушевио свет правилом у својој фирми

Кинески бизнисмен доспео је ових дана у готово све светске медије пошто је најавио да ће од сада његова компанија водити потпуно другачију политику од осталих. У чему је разлика? У томе што ће запослени на годишњем нивоу моћи да добију до 10 дана плаћеног одсуства уколико се у неком тренутку не осећају срећно.

"Свако има дане када није срећан, па тако, ако се данас не осећате срећно, не морате доћи на посао", изјавио је Ју, додајући да сваки запослени може сам да процени када му треба да се изолује и остане насамо са својим мислима. "Захтев за одсуство овог тима руководиоци немају право да одбију, то би било кршење правила".

Запослени у овој компанији имају и друге погодности

Политика компаније, између осталог, подразумева и радно време које је краће од норме: запослени раде само 7 сати дневно, имају слободне викенде, право на 30 до 40 радних дана годишњег одмора, као и додатних 5 слободних дана поводом прослављања кинеске нове године. Оснивач компаније и иницијатор оваквих организационих промена сматра да је његова политика добра и да само тако запослени могу да буду мотивисани: "Не тежимо ка томе да будемо велика компанија. Желимо да наши запослени имају здрав и опуштен живот, како би и атмосфера у компанији била таква".

Друштвене мреже у делиријуму: "Радо бих радио у таквој фирми"

Након што је вест преплавила све друштвене мреже и портале страних медија, корисници су брже боље похитали да дају своје мишљење на ову тему. Коментари су, сви до једног, били позитивни, што је и очекивано. "За овако доброг послодавца би требало да чује цео свет", написао је један од корисника, док се други надовезао говорећи како би јако желео да добије прилику да ради у Јуовој компанији: "Мислим да бих на таквом послу био срећан и ценио бих то."

Стање на тржишту рада у Кини је забрињавајуће

Према истраживању из 2021. године, стање на кинеском тржишту рада је веома драматично, а више од 65 процената запослених је анксиозно због обима посла и степена одговорности које има на послу и преуморно јер често ради прековремено. "Црну статистику" прокоментарисао је за портал Бизнис Стандард и Ју Донглаи, који је овакво пословање компанија оштро осудио: "Присиљавање запослених да раде прековремено је неетично. Лично сматрам да је то начин да се уништи нечија могућност за напредовање."