Сребрна огрлица Русије: Туристичка рута која обједињује све лепоте земље, и природне и историјске

Национални паркови, музеји, храмови, узгајивачнице јелена и најлепше пешчане плаже. И све то на територији дужој од 3.000 километара! Неко би рекао - спој неспојивог. Можда и јесте, али једно је сигурно: Сребрна огрлица Русије одузима дах и наводи свакога да "зарони" у историју, културу и чари природе.

Многи су чули за Златни прстен Русије - историјску туристичку руту коју чини 9 градова у централном делу земље и која пружа туристима незаборавно искуство и културолошку "инфузију". Ипак, то једина рута овог типа у Русији. Постоји још једна, ништа мање атрактивна.

Сребрна огрлица Русије: више од 170 туристичких атракција

Сребрна огрлица Русије је међурегионални туристички пројекат који обједињује историјске градове, националне паркове, пешчане плаже, императорске дворце и храмове у чак 11 региона у северозападном делу Русије. Руту чини више од 170 туристичких маршрута од којих је свака посебна на свој начин, а њихова укупна дужина премашује 3.000 километара.

Калињинградска област

Калињинград и околни градови су све до 1946. године улазили у састав Немачке, што се у великој мери одразило и на архитектуру. До данас је у овом "делићу Запада" остало очувано много објеката из тог периода: катедрала, градска капија, остаци утврђења, као и Музеј Светског океана и Музеј ћилибара.

Псковска област

Једна од најстаријих области у Русији је Псковска област - прво спомињање у летописима забележено је још у 10. веку наше ере. Њене највеће атракције јесу Исборска тврђава, Свето-Успенски Псково-Печерски манастир, као и Псковски кремљ, али се може похвалити и другим важним историјским споменицима.

Лењинградска област и Санкт Петербург

Средњевековна утврђења, војни меморијални центри, дворци руске императорске династије, храмови и куће великих руских писаца - све ово, и још много тога, може се видети у Лењинградској области. Санкт Петербург је, истина, највећи "бисер" регије.

Република Карелија

Република Карелија је један од најколоритнијих делова ове руте. У њој се налази један од најлепших националних паркова Русије, Рускеала, Музеј-резерват Кижи, који се налази на листи Светске баштине УНЕСКА, као и Музеј архитектуре под отвореним небом у коме посетиоци могу да се упознају са традиционалном културом региона.

Мурманска област

Мурманска област се може похвалити невероватном природом: Баренцово море, водопади, заливи опкољени плажама са најситнијим песком и бројни резервати природе само су делић онога што ова регија нуди.

Архангељска област

У приморском крају Архангељске области налази се Соловецки државни историјски-архитектурни и природни музеј - још један "бисер" Русије који је заслужено доспео на листу Светске баштине УНЕСКО. Најупечатљивији елементи овог музеја су Ботаничка башта и Соловецки манастир.

Ненецки аутономни округ

Ненецки аутономни округ је интересантан по томе што се у њему туристи могу упознати са етничким групама које и дан данас живе од узгајања јелена и живе на исти начин на који су живеле и пре неколико стотина година. Овај регион се налази иза поларног круга, а његова територија окружена је Белим, Карским, Баренцовим и Печорским морем.

Република Коми

УНЕСКО је препознао и чари Републике Коми и њене шумовите пределе сврстао на листу Светске баштине. Осим природним лепотама, туристи се могу препустити и гастрономским уживањима и пробати напитак сур и кекс шањги, који су заштитни знак региона.

Вологодска област

Вологодска област је позната по многобројним споменицима архитектуре, као и по својој нетакнутој природи: овде се налазе Музеј чипке, Вологодски кремљ, Софијски и Воскресенски храм, као и један од највећих националних паркова Русије, Руски Север, у коме обитава велики број заштићених и ретких врста животиња и птица. 

Новгородска област

Јужни део руте на коме се налази и Новгородска област је богат старинским градовима и многобројним споменицима културе. Главне атракције ове области су Иверски и Спасо-Преображенски манастири, као и кућа-музеј Фјодора Достојевског, једног од највећих руских писаца.