Надутост у лицу: Да ли то значи да имате "кортизол лице" и како да га излечите

Да ли вам лице изгледа надуто и натечено? Да ли истовремено осећате као да сте под стресом, да сте преморени због толико обавеза које морате решити? Ове две ствари се могу повезати, према објашњењу са појмом "кортизол лице", које се шири по друштвеним мрежама. Шта то заправо значи, да ли свакодневи стрес може бити толики "кривац" за надутост у лицу или је посреди нешто друго?

Термин "кортизол лице" (познато и као "месечево лице") је најновији тренд на друштвеним мрежама, који подразумева да је главни кривац за надутост у лицу само стрес, који доводи до повишених нивоа кортизола (хормона стреса), који утичу на изглед лица.

Платформе као што су ТикТок су преплављене саветима корисника који су себи дали ову "дијагнозу", као и како су успели да се отарасе отеклог лица само уз помоћ "смањења свакодневног стреса".

Тренд је почео када је једна корисница упоредила своје садашње лице са оним од пре неколико година, када је наводно имала много више обавеза и сваког дана била под стресом. Рекла је да себе "не препознаје", јер јој је лице било толико отекло у прошлости у поређењу са тренутним изгледом, а све је "окривила" на повишен кортизол.

Од тада, бројни инфлуенсери су се придружили тренду, наводећи да је промена стила живота кључна да би се организам "умирио" и оток смањио. Многи предлажу здравију исхрану, масаже, суплементе...

Шта је заправо "кортизол лице" и колико је уобичајено

"Кортизол лице" није званична дијагноза, а неки од симптома које људи повезују са њим такође се подударају са Кушинговим синдромом, стањем које се јавља када тело прекомерно производи кортизол. Међутим, Кушингов синдром је веома редак, а док стрес може да допринесе упали, здравствени стручњаци кажу да вероватно није једини кривац ако осећате да вам лице изгледа натечено и надуто.

Стручњаци сматрају да сви који доживљавају стрес могу да имају упечатљиву надутост у лицу углавном мит.

Док хронични високи нивои кортизола могу довести до отока лица, то се обично види код тежих ендокриних поремећаја, а не код свакодневног стреса који већина људи доживљава, говоре медицински стручњаци за "Хелтлајн". Дакле, истина је да хронични високи нивои кортизола могу довести до промена на лицу, али се тако изражени ефекти обично не виде изван озбиљнијих здравствених стања.

Веза између стреса и отока

Када сте под стресом, можда ћете приметити да изгледате више отечено него иначе. Ово се дешава процесом који је познат као липогенеза, који се понекад дешава када се кортизол повећа у телу. Он доводи до накупљања масног ткива, посебно око лица, врата и стомака.

Поред тога, високи нивои кортизола могу узроковати задржавање воде и натријума, који се налазе у ткивима лица, па долази до отока. Иако отицање и надимање могу бити мало израженији ако сте под хроничним стресом, важно је истаћи да су ове промене углавном суптилне.

У завршној фази хроничног стреса, надбубрежне жлезде могу постати исцрпљене због континуиране потребе за производњом кортизола, а ово може довести до нерегулисаног обрасца ослобађања кортизола, са потенцијалним скоковима и падовим - што може довести до отока који дуго траје.

Поред тога, продужено повишење кортизола потискује имуни систем, повећавајући осетљивост на инфекције и упале, што такође може допринети отицању лица. Дакле, да би се развило "кортизол лице", требало би да постоји упорна и прекомерна производња кортизола, што није уобичајено у типичним стресним ситуацијама у животу.

Како лечити натечено лице

Ако сте приметили да вам лице изгледа натеченије него обично, постоји неколико начина да се ово стање регулише. Прво, важно је да сазнате који фактори доприносе натеченом лицу. То могу бити:

Дакле, почните од ствари које можете да контролишете. Покушајте да коригујете исхрану и избегавате храну са много масти и соли. Довољно спавајте и уносите довољно течности. Можете покушати наношење хладних облога за смањење надутости и лимфну дренажу, како би се подстакла дренажа течности. Ови савети се подударају са неким које деле инфлуенсери на ТикТоку, али с обзиром да је овај садржај у већини случајева реклама за различите производе, не би требало потпуно се ослањати на њих.

Уместо тога, ако сте забринути због отока лица, требало би да разговарате са лекаром и откријете узрок, па нађете адекватну терапију.