Доставили су вам хладну храну - да ли је безбедна за јело

Догађа се да наручимо храну и када стигне фали неки прилог или сос, али оно што је ипак забрињавајуће јесте ако се деси да буде погрешне температуре. Да ли је у тим случајевима безбедно да једемо јела у стању у ком су стигла? Дакле, топлу храну која је заправо постала хладна и желатинаста, а салате "увенуле" или ипак треба прескочити?

Достава храна је по многима мач са две оштице - јасно је да не морамо да одлазимо до киоска, пекаре или ресторана, али догоди се да храну коју добијемо се увелико охладила или пак обрнуто. На пример, не само што је неукусно кад је доставњени суши млак, то може бити и опасно. "Када храна доспе у 'зону' која је близу собне температуре, микроорганизми који су је контаминирали ће се брзо размножавати, а брзина којом се ово дешава зависи од нивоа соли, шећера, влаге и киселости хране. Већина свеже припремљене хране ће имати неки ниво бактерија на својој површини, али ако број патогена у храни достигне критични број, може доћи ди болести", каже Брајан Квок Ли, научника за храну.

Шта се дешава када храна стоји на погрешној температури

Сви смо преносили намирнице у кући из врелог аута или смо заборавили остатке на пулту на неколико сати без катастрофалних резултата. То је зато што већина хране може стајати на собној температури око два сата пре него што се активира здравствени ризик.

"Бактерије не подешавају тајмер. Пошто не знамо колико је дуго храна била ван идеалних температура, најбоље је јести што је пре могуће. Ако не можете, одмах је ставите у фрижидер, а кад будете хтели да је једете онда је потпуно загрејте", саветује Тифани Сван, научница.

Када је превише вруће два сата, која су дозвољена да храна буде ван фрижидера, могу се смањити на сат времена, према др Елен Шумајкеру: "Када је око 30 степана или више напољу, имате око сат времена да ставите храну у фрижидер да би се избегло раст бактерија", јасна је докторка.

Опасна зона

Високе темературе носе велике ризике, јер повећавају број микрорганизама и бактерија које утичу на наше здравље.

Доктори упозоравају да будемо посебно опрезни са месом, млечним производима, морским плодовима, јер ове намирнице имају највећу вероватноћу раста патогена. Болести преносиве храном не могу тек тако да се открију по промени боје или мириса намирница, тако да тест мириса није довољан да се утврди да ли је храна безбедна.

Када треба бити опрезан 

Свакако да већина фирми покушава да обезбеди да храна стигне у добром стању и на безбедној температури, али је важно да потрошачи буду опрезни и провере храну по пријему. "Чврсто верујем у свој инстинкт, јер ако мирише чудно, изгледа чудно или једноставно делује као да није у реду, уместо да само није топла, онда не ризикујте и баците је. То вероватно значи да оброк није направљен са најсвежијим састојцима и да је потом провео превише времена у припреми и путу ка вама", појашњава Сван.