Магазин

Пожар у аутомобилу: Због чега настаје и како га избећи

Све чешћи пожари у аутомобилима, о којима медији свакодневно пишу, разлог су више да се присетимо основних ствари: аутомобил није само превозно средство, већ скложен систем о коме је потребно водити рачуна. Између осталог и контролисати његове компоненте, како се нека од њих не би запалила.
Пожар у аутомобилу: Због чега настаје и како га избећи© Canva / DDurrich

Наши четвороточкаши су изузетно сложени и сачињени од великог броја механичких и елекричних компоненти, унутар којих се одвијају бројни физички и хемијски процеси. Због своје комплексности они су подложни и кваровима, а самим тим и пожарима.

Систем за гориво је најосетљивији

Несавршеност у раду као и оштећења унутар система за транспорт горива унутар аутомобила један су од најчешћих узрочника пожара. Главни разлог за то јесте долазак врућих делова возила у контакт са горивом, било да је реч о бензину или дизелу. Зато је брига о овом систему од велике важности за безбедност, као и одржавање "хигијене" у моторном делу возила, што подразумева редовно брисање црева за довод горива, резервоара и других елемената.

Електроника такође може проузроковати пожар у колима

Електроинсталације су друга најопаснија компонента аутомобила, али и друга најзаступљенија, будући да савремена возила имају прегршт каблова која носе велики ризик. Кратки спојеви, преоптерећење инсталација или физичко оштећење каблова и конектора лако могу изазвати појаву варница и запалити друге делове возила, како изнутра, у моторном простору, тако и у ентеријеру аутомобила, који је прекривен текстилом или еко-кожом.

Механички кварови су још један окидач пожара

Физички кварови на компонентама кочионог система (плочицама и дисковима) такође могу довести до пожара у аутомобилу, јер варница настала услед трења може лако доспети на запаљиве материјале попут гума или блатобрана, који су обично израђени од пластике. Претњу представља и прегрејан мотор, који уколико дође у контакт са врелим уљем, може лако планути и од аутомобила за час направити ватрену буктињу.

Људски фактор је увек присутан, а превенција је кључна

Људски фактор игра важну улогу у превенцији пожара у аутомобилу. Занемаривање чудних звукова приликом вожње и несвакидашњих мириса паљевине, гасова или дима лако могу довести до несрећног случаја, те је на возачима одговорност да уколико примете било шта необично одмах одреагују - зауставе возило и превезу га на сервис. Пушење у колима би такође требало избегавати, јер жар са цигарете може лако запалити седишта.

image