Магазин

Ово су ствари на које треба да обратите пажњу када бирате смештај, а путујете са дететом

Обично власници апартмана на платформама нагласе да је њихов смештај погодан за боравак породица ("family friendly"), али то и даље не значи да је он заиста прилагођен малој деци. Ово су ствари на које би требало да обратите пажњу: неке ћете уочити на фотогрфијама, а за неке морати да питате власника смештаја.
Ово су ствари на које треба да обратите пажњу када бирате смештај, а путујете са дететом© Canva / halfpoint

Изнајмљивање апартмана преко онлајн платформи је постало сасвим уобичајено, а многе породице са децом одлучују се управо за овај вид смештаја због већег комфора и слободе у односу на класичне хотеле. Међу одлучујућим факторима обично су цена и близина плаже, али постоји још нешто на шта би требало обратити пажњу, а то је безбедност смештаја. Стручњаци су издвојили неколико ствари које би родитељи требало да провере пре резервисања апартмана, а иако неке од њих делују сулудо на први поглед, у стварности су оне итекако важне.

Колико је смештај безбедан

Прво и основно - добро прегледајте фотографије које су постављене у огласу и процените јесу ли браве на вратима и кваке на прозорима довољно квалитетне, јер од њих зависи и ваша и сигурност ваше породице. Добро би било и да се распитате да ли смештај поседује детекторе дима и гасова, као и да ли постоји систем за гашење пожара или макар преносиви апарат за гашење пожара. Још једна ствар на коју би требало да обратите пажњу јесте постојање прозора у свакој соби: уколико дође до пожара, они могу бити једини начин за излазак из куће, преноси Хафингтон Пост.

Базен и двориште могу бити потенцијално опасни

Уколико желите да изнајмите смештај који има и базен, добро се информишите о његовој дубини, као и о томе да ли је он ограђен, колико је широка стаза око њега и да ли је излаз на базен осигуран некаквим вратима. Није згорег ни да са власницима апартмана искомуницирате на тему сигурносних прслука - уколико они не постоје, можда би требало да размислите о томе да их понесете са собом или једноставно купите када већ стигнете на дестинацију. Злу не требало: боље и да стоје неотворени, него да се догоди да вам затребају, а да их немате при руци.

Као и степенице и терасе

Стрме и уске степенице, а посебно оне без рукохвата, у самом апартману, као и у дворишту су права ноћна мора за родитеље, јер само један тренутак непажње може довести до озбиљних повреда и угрозити здравље (па чак и живот) детета. Ризик могу представљати и терасе: добро погледајте да ли су врата која до њих воде обезбеђена бравама, као и јесу ли оне безбедно ограђене, односно да ли су шипке довољно близу једна другој да се дете не може кроз њих провући, пасти или заглавити.

Какви су ормани, полице и други намештај

Ормани, полице за књиге или телевизор, ципеларници и сличан намештај би увек требало да буде причвршћен за зид, како се не би десило да се претури и падне на вас или малишане. Ово тешко да ћете закључити само на основу слика, већ једино ако директно питате власника смештаја. Када је реч о столовима, столицама и другим елементима ентеријера, они би требало да по ћошковима буду осигурани посебним гуменим навлакама које амортизују ударац уколико до њега дође. Такође, стаклене вазе, скулптуре никако не би требало да буду надохват руке.

image