Културолошки јаз: Неке ствари које су данас потпуно нормалне су у доба старе Русије биле незамисливе

Данас жене самоуверено носе кратке фризуре, одабир животног простора препуштен је агентима за некретнине, а ненајављеним гостима комотно можемо рећи да имамо друге планове за вече. Али, у стара времена у Русији су постојала потпуно другачија правила и норме.

Русија се може похвалити изузетно занимљивом културом, која је прошарана како традиционалним вредностима, тако и бројним народним веровањима. Кроз време, многе ствари су се промениле, а од данашњих навика људима оног времена би се вероватно дигла коса на глави. Шта је то данас сасвим нормално, а пре се сматрало срамотним или шокантним?

Кратка коса код девојака

Коса је у руској култури имала посебно место - она се сматрала извором снаге и моћи, а што је она дужа и бујнија, то је особа енергичнија и јача. Данашње фризуре попут боба, пажа или кратко ошишане косе са "андеркатом" би у оно време изазвале културолошки шок код становника Русије, а неки би чак и посумњали да је жена вештица, јер су обично њима кратили косу како би ослабили њихове моћи.

Жена за столом - незамисливо

Положај жена је у време старе Русије био потпуно другачији него данас: не само да оне нису смеле да обедују заједно са гостима, већ нису смеле ни да разговарају са њима. Осим тога, женама је било строго забрањено да гледају саговорника у очи (ако би се и десило да их неко нешто пита или им се обрати), а оне које би се усудиле да се овако понашају биле су етикетиране као бестиднице.

Долазак ненајављених гостију 

Данас је сасвим у реду одбити ненајављеног госта који се ниоткуда појавио на вратима, или га примити у свој дом уз опаску да имамо само пола сата или сат. Али, у она времена су се гости много више поштовали: свакоме од њих домаћини би пружили и кров над главом и храну и бању. И то на неодређено време, колико год је њему воља да остане. 

Свако једе када је гладан

У старој Русији се строго поштовало правило да се оброк може започети тек онда када за сто седне домаћин. Њега су се придржавали сви чланови породице, па и малишани. Данас је ситуација често другачија: деца дођу из школе и седну да једу сама, мајка једе касније када заврши са обавезама по кући, а отац - када се врати са посла или дружења са пријатељима.

Одабир места за кућу

Потрага за местом на коме ће се градити породични дом је била испраћена бројним ритуалима. Неки су на плац пуштали краву и чекали да она одабере место где ће да легне, па ту градили кућу, а неки су веровали и пауцима: ако паук почне да плете мрежу, место је добро, а ако не почне - породица би тражила други плац. А данас? Данас већина препушта избор агентима за некретнине који траже најкомфорније решење за најмање новца.